c S
Prihodki trgovcev v maju na mesečni ravni upadli 28.06.2019 11:05 Ljubljana, 28. junija (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno v Sloveniji se je maja na mesečni ravni znižal za 1,8 odstotka, medtem ko so trgovine na letni ravni ustvarile 5,6 odstotka več prihodkov od prodaje, je danes objavil statistični urad. Letna rast je bila sicer najnižja letos.

Na mesečni padec prihodka od prodaje sta vplivala tako nižji realni prihodek v trgovini na drobno v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 1,5 odstotka) kot nižji realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno brez motornih goriv (za 0,5 odstotka). Obseg prodaje živil je maja na mesečni ravni upadel za en odstotek, obseg prodaje neživil pa za 0,2 odstotka.

Na letni ravni je bil prihodek višji v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 10,9 odstotka) in trgovini na drobno brez motornih goriv (za 2,7 odstotka). Medtem so trgovine z neživili prihodek od prodaje na letni ravni povečale za 3,6 odstotka, trgovine z živili pa za 0,9 odstotka.

Prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil v prvih petih mesecih za 9,2 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. V tem času se je prodaja neživil zvišala za 7,1 odstotka, prodaja živil za 1,8 odstotka, prodaja motornih goriv pa za 19,2 odstotka.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil teh je bil v maju na mesečni ravni višji za 4,4 odstotka, kar je bila doslej največja rast na mesečni ravni v tem letu. V primerjavi z majem lani je bil višji za 6,9 odstotka, v prvih petih mesecih pa je bil na letni ravni višji za 7,1 odstotka.

Statistični urad je ob tem ločeno objavil tudi podatke o prodaji v storitvenih dejavnostih v aprilu. Obseg prodaje v storitvenih dejavnostih in trgovini je bil aprila za 2,1 odstotka višji kot marca, na letni ravni pa je bila rast 7,1-odstotna. Na mesečni ravni se je prodaja povečala v vseh storitvenih dejavnostih, najizraziteje v dejavnostih prometa in skladiščenja (za 3,6 odstotka), najmanj pa v gostinstvu (za 0,3 odstotka).