c S
Sindikat gostinstva in turizma znova opozoril na težave v panogi 27.06.2019 15:17 Bled, 27. junija (STA) - Sindikat gostinstva in turizma Slovenije je pred začetkom visoke poletne turistične sezone znova opozoril na težave v panogi. Najbolj pereče, za katere pričakuje posluh delodajalcev, tudi tistih v državni lasti, so pomanjkanje kadra v panogi, neugoden delovni čas, težki pogoji dela in slaba plača. Med drugim si želi prenove plačnega modela.

Kot je na današnji novinarski konferenci na Bledu pojasnila generalna sekretarka sindikata Breda Črnčec, se z omenjenimi težavami srečujejo že vrsto let. Medtem ko po ocenah zavoda za zaposlovanje v panogi primanjkuje več kot 5000 delavcev, od tega največ natakarjev (2289) in kuharjev (1315), je po ocenah sindikata ta številka vsaj še enkrat večja. Veliko delodajalcev namreč delovno silo išče tudi preko agencij, oglasov in posebnih straneh na družbenem omrežju Facebook.

Turizem je panoga, ki rast prihodov in prenočitev beleži iz leta v leto. Državo je lani obiskalo več kot 5,9 milijona turistov, ki so ustvarili skoraj 15,7 milijona prenočitev. Tuji turisti so ustvarili 11,2 milijona prenočitev, kar je 15 odstotkov več, domači pa 4,5 milijona prenočitev ali približno enako kot leto prej. Ob tem se je število delavcev v panogi povečalo le za 6,9 odstotka (z 19.359 v letu 2017 na 20.694 v letu 2018), kar po besedah Črnčečeve kaže na preobremenjenost zaposlenih.

Razlogi za pomanjkanje kadra so večplastni, od neugodnega delovnega časa, težkih pogojev dela, slabih plač in to, da poklic ni cenjen, saj npr. poklic natakarja lahko opravlja vsak, tudi če nima ustrezen izobrazbe, je dejala in dodala, da je v panogi že zdaj prisotnih veliko tujih delavcev, ki slabo govorijo ali sploh ne govorijo slovensko. Zaradi pomanjkanja kadra se delavci soočajo s presežki ur, so izčrpani in iztrošeni.

"Na te probleme opozarjamo iz leta v leto, a se nič ne spremeni," je poudarila Črnčečeva in ocenila, da so se razmere še poslabšale, saj vse več ustreznega kadra, predvsem mladega, odhaja. "Delodajalci bi morali poskrbeti za svoje zaposlene, jih spoštovati, pa tudi pošteno plačati," je izpostavila.

Medtem ko je v Avstriji najnižja povprečna plača v panogi 1500 evrov bruto in natakarja 1700 evrov bruto, je po njenih pojasnilih pri nas v tej panogi še veliko delavcev na minimalni plači. To je marca v gostinstvu prejelo 2250 zaposlenih, v gostinsko nastanitveni dejavnosti 626 in v strežbi pijače in jedi 1624 zaposlenih. "To pomeni, da smo še vedno na repu najmanj plačanih storitvenih dejavnosti," je ocenila.

Če je povprečna slovenska plača okoli 1723 evrov bruto, je povprečna plača v gostinstvu približno 1195 evrov bruto oz. 69 odstotkov povprečne plače. Ob tem je sindikat znova opozoril na njuno spremembo plačnega modela, najnižje osnovne plače namreč ne odražajo realnega stanja, po njihovem mnenju je treba določiti najnižje plače po poklicih, ki se opravljajo v tej dejavnosti, a delodajalci nimajo posluha za to. Septembra bodo sicer stekla pogajanja za višje plače, želijo si, da bi se začeli hkrati pogovarjati o prenovi plačnega modela.

"Zaposleni v panogi, lastniki in država, ki ima v neposredni lasti 43 odstotkov slovenskega turizma, so tisti, ki bi morali reševati pomanjkanja kadrov bolj sistematično in načrtovano, motivirati mlade, ki se zdaj po končanem študiji raje prekvalificirajo v druge bolje plačane poklice ali priložnost iščejo v tujini," je poudarila generalna sekretarka.

Kot je dodala, so po mnenju sindikata potrebni ukrepi tako na področju izobraževanja kot zakonodaje, za kar pa so odgovorna pristojna ministrstva, direktorat za turizem, Slovenski državni holding in drugi pristojni organi.

"Delavcem v gostinstvu in turizmu je dovolj. Dovolj je bilo obljub, dovolj je bilo čakanja na boljše plače, dovolj je revščine delavcev, ki delajo in jim plače na zagotavljajo dostojnega življenja," je poudarila.

Razmere v panogi z okoli 32.000 zaposlenimi bo sicer v dogovoru s sindikatom pod drobnogled vzela inšpekcija za delo. Inšpektorji bodo po pojasnilih generalne sekretarke pod lupo vzeli podjetja, kjer prihaja do kršitev. Sindikat je sicer ob tem opozoril, da je inšpektorjev premalo, le 40.

Sindikat je ob tem opozoril tudi na primerno delovno obleko zaposlenih, ta bi namreč morala biti zračna in olajšati delo v predvsem visokih temperaturah. Veliko zaposlenih ima po pojasnilih sindikata obleko, ki je sestavljena iz materialov, ki ne dihajo, npr. poliestra, ob tem pa nekateri delodajalci ne zagotavljajo primerne količine oblek.