c S
Ceroz z novim direktorjem 27.06.2019 14:33 Hrastnik, 27. junija (STA) - Skupščina Ceroza v ponedeljek ni potrdila predlogov, kot jih je za reševanje poslovanja Ceroza predlagal dosedanji direktor Jože Velikonja, zato je ta odstopil. Skupščina je za novega direktorja imenovala dosedanjega tehničnega direktorja Enesa Rakovića, od katerega občine ustanoviteljice do prihodnjega tedna pričakujejo predloge za sanacijo.

Skupščina Centra za ravnanje z odpadki (Ceroz) Zasavje se je v ponedeljek sestala po več predhodnih preložitvah seje skupščine. Na ponedeljkovem zasedanju je bil za predsednika skupščine izvoljen Slavko Jelševar, ki je sicer predstavnik občine Zagorje ob Savi.

Kot je danes za STA povedal Jelševar, je Velikonja predstavil program prihodnjega delovanja Ceroza, a je skupščina po njegovih besedah ocenila, da to "ni bil program, ampak samo neke finančne želje, ki bi jih morale občine pokrivati", ni pa torej bil to program o tem, kaj se bo potem zgodil s Cerozom. Zato skupščina programa ni sprejela, zaradi nesprejetja pa je Velikonja ponudil takojšnji odstop z mesta direktorja, kar je skupščina sprejela, je pojasnil Jelševar.

Dosedanji direktor Ceroza Jože Velikonja, ki je center za ravnanje z odpadki vodil zadnjih sedem mesecev, pa je za TV Slovenija povedal, da se je za odstop odločil, potem ko se člani skupščine niso želeli opredeliti niti do predloga sanacijskega programa, niti o predlaganih sklepih, češ da zadeve niso dobili v obravnavo.

Skupščina je nato, kot je danes pojasnil Jelševar, za novega direktorja za obdobje do konca letošnjega leta imenovala dosedanjega tehničnega direktorja Ceroza Rakovića. Naložila mu je, da do prihodnje seje skupščine, ki bo 7. julija, pripravi predloge oz. sanacijski program za Ceroz, ki ga bodo nato presojale še občine ustanoviteljice. To so občine Hrastnik, Litija, Radeče, Trbovlje in Zagorje ob Savi.

"Če ga bodo občine ustanoviteljice sprejele, potem bo ta sanacijski program zaživel. Če pa se občine ne bodo strinjale s tem programom, nastopi septembra stečaj," je napovedal Jelševar. Po njegovih besedah znaša izguba Ceroza okoli 2,5 milijona evrov, pri čemer gre za izgubo iz preteklosti, medtem ko naj bi Ceroz v zadnjih dveh mesecih posloval brez izgube.

Raković je danes za STA dejal, da se s podrobnostmi poslovanja še seznanja in ga ne more komentirati ter da bosta s predhodnikom primopredajo poslov opravila najkasneje v ponedeljek.

Glede napovedi Občine Trbovlje, da bo iz Ceroza izstopila predvidoma 1. januarja prihodnje leto, pa je Jelševar povedal, da so na skupščini v ponedeljek sprejeli sklep, da se skupščina ne strinja z izstopom občine Trbovlje, dokler se ne uredi poslovanje Ceroza.

Jelševar sicer osebno meni, da se mora čim prej pripraviti program zapiranja Ceroza, ki bo vključeval tudi pokritje obveznosti za nazaj.

Zasavski regijski center za ravnanje z odpadki je sicer začel obratovati oktobra 2015. Projekt, ki je bil vreden 12,8 milijona evrov, je s 70,4-odstotnim deležem sofinancirala EU iz Kohezijskega sklada, 12,4 odstotka je prispevala država iz proračuna, občine soustanoviteljice pa so skupaj prispevale 17,2-odstotni delež.