c S
Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom najnižje v skoraj treh letih 27.06.2019 14:14 Bruselj, 27. junija (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je junija znova poslabšalo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je v območju z evrom na mesečni ravni znižal za 1,9 točke na 103,3 točke in je tako na najnižji ravni v skoraj treh letih. V EU se je ESI junija znižal za 1,5 točke na 102,3 točke, kažejo podatki Evropske komisije.

V območju z evrom je bil junijski padec predvsem posledica šibkejšega razpoloženja v industriji. Nekoliko slabše razpoloženje je tudi v storitvah, v trgovini na drobno in gradbeništvu pa se je razpoloženje izboljšalo, zlasti v gradbeništvu, izpostavlja komisija. Kazalnik zaupanja v industriji je junija padel za 2,7 točke, kar je največji padec v osmih letih.

ESI se je znižal v vseh večjih gospodarstvih območja z evrom, najbolj v Nemčiji (-2,9 točke). Sledile so Italija in Nizozemska (po -1,5 točke), Francija (-ena točka) in Španija (-0,6 točke).

V celotni EU so padec kazalnika nekoliko ublažila gospodarstva zunaj območja z evrom. Podatki komisije kažejo, da se je v Veliki Britaniji ESI zvišal za 0,6 točke, na Poljskem pa za 1,9 točke. Za razliko od območja z evrom je bil padec razpoloženja v industriji in storitvah v celotni EU junija nekoliko manjši, v gradbeništvu je bilo razpoloženje malenkost boljše, v trgovini na drobno pa je razpoloženje junija padlo.

V Sloveniji se je kazalnik gospodarskega razpoloženja junija znižal za 2,7 točke na 104,8 točke.