c S
ZDA in Kitajska naj bi sklenili trgovinsko premirje 27.06.2019 11:12 Washington/Peking, 27. junija (STA) - ZDA in Kitajska sta se načeloma dogovorili za premirje v trgovinski vojni, da bi lahko nadaljevali pogovore o rešitvi spora, ob sklicevanju na dobro obveščene vire poročata medija Politico in South China Morning Post. Več informacij naj bi bilo znanih ob srečanju ameriškega in kitajskega predsednika ta konec tedna na Japonskem.

Podrobnosti dogovora naj bi navedli v sporočilu za javnost pred srečanjem med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in kitajskim predsednikom Xi Jinpingom ob robu zasedanja G20 konec tedna v Osaki na Japonskem, je za medija povedalo več virov.

Premirje bi pomenilo, da ZDA ne bi uvedle višjih carin na dodatnih 300 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, s čimer je med pogajanji grozil Trump in bi ob že uvedenih 25-odstotnih carinah za 250 milijard dolarjev uvoza pomenilo višje ocarinjenje praktično vsega uvoza iz Kitajske.

Ne v Beli hiši ne ameriški trgovinski predstavniki informacij zaenkrat niso želeli komentirati, navaja Politico.

Trump je v sredo ponovil, da je pripravljen uvesti dodatne carine na kitajski uvoz, če bodo pogovori v Osaki propadli. Zaenkrat ni znano, ali bo ameriški predsednik postavil kakšen rok za sklenitev dogovora, kot ga je v preteklosti. Viri govorijo o možnosti, da bi postavili šestmesečni rok.