c S
Moody's zvišal bonitetno oceno Nove KBM, ohranil oceno za Abanko 27.06.2019 10:30 Ljubljana, 27. junija (STA) - Bonitetna agencija Moody's je Novi KBM po nedavnem prevzemu Abanke, ki ga morajo sicer odobriti še regulatorji, zvišala bonitetno oceno z Baa3 na Baa2, oceno za Abanko pa je ohranila pri Baa2. S tem je Moody's izkazal veliko stopnjo verjetnosti, da bo transakcija uspešno zaključena, združeni banki pa da bosta izboljšali finančne temelje.

Moody's je boniteti obeh bank presojal teden dni potem, ko je Slovenski državni holding (SDH) v imenu države z Novo KBM podpisal pogodbo o prodaji stoodstotnega deleža Abanke, za katero bo odštel 444 milijonov evrov. S prodajo Abanke je Slovenija izpolnila zaveze do Evropske komisije zaradi odobrene državne pomoči banki.

Z združitvijo bo nastala druga največja bančna skupina v Sloveniji s približno 22-odstotnim tržnim deležem. Transakcija, za katero so potrebna še dovoljenja Evropske centralne banke in varuha konkurence, naj bi bila končana v prvem četrtletju prihodnje leto.

Kot navajajo v agenciji Moody's, bo Nova KBM z nakupom Abanke, ki se je konec lanskega leta lahko pohvalila z najnižjim deležem slabim posojil med slovenskimi bankami, utrdila svoj položaj na trgu, saj se bo njena bilančna vsota povzpela na 8,7 milijarde evrov, tržni delež pa na 22 odstotkov. Bonitetna agencija pričakuje, da se bo znatno izboljšala kakovost banke - delež slabih posojil se bo do konca leta prepolovil na pet odstotkov, slaba posojila bodo še naprej ustrezno pokrita, likvidnost pa bo ostala visoka.

Obeti za naprej so pozitivni. Bonitetna agencija med drugim pričakuje, da se bodo finančni temelji Nove KBM po prevzemu Abanke še okrepili, se pa zaveda, da se bodo sinergijski učinki pokazali šele čez čas. Prihodnja bonitetna ocena bo odvisna tudi od bonitetne ocene Slovenije.