c S
Na kratko iz gospodarstva 27.06.2019 07:09 Ljubljana, 26. junija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zbira zavezujoče ponudbe za odkup terjatev do slovenjegraškega letalskega prevoznika Linxair v stečaju v skupni vrednosti 6,66 milijona evrov. Rok za oddajo zavezujočih ponudb je 22. julij, je razvidno iz oglasa, objavljenega v časniku Finance.

Ekvilib Inštitut je kot nosilec projekta skupaj s projektnimi partnerji Gospodarsko zbornico Slovenije, Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije in Združenjem delodajalcev Slovenije pridobil projekt z naslovom Družbeno odgovoren delodajalec - certifikat Družbeno odgovorno podjetje. Projekt poteka od konca maja do konca septembra 2022, vreden pa je nekaj manj kot dva milijona evrov, od tega je 1,6 milijona evropskih sredstev. Po končani vzpostavitvi sistema certifikata se bo v postopek certificiranja lahko vključilo 200 slovenskih podjetij in organizacij, so sporočili iz Ekviliba.

Popotniško združenje Slovenije, ki z mrežo več kot 30 mladinskih prenočišč predstavlja Slovenijo v mednarodnem združenju mladinskih prenočišč Hostelling International, se je uvrstilo v vrh organizacij na področju mladinskega turizma v svetu. Kot so sporočili, so namreč izpolnili dovolj zahtev iz strateškega načrta zveze, da so si prislužili zlati status. Tako se Slovenija uvršča med sedem od skupno 65 najboljših držav na področju mladinskega turizma. Preostalo sedmerico tvorijo še Nova Zelandija, Švica, Španija, Izrael, Finska in Luksemburg.

Bonitetna agencija Standard & Poor's je po zvišanju bonitetne ocene Republike Slovenije 14. junija minuli petek zvišala tudi bonitetno oceno SID banke, in sicer z A+/A-1 na AA-/A-1+. Prihodnji obeti bonitetne ocene SID banke so stabilni, je danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila slovenska izvozna in razvojna banka.

Iz Salusa so prek Ljubljanske borze sporočili, da so danes prejeli sodbo Višjega sodišča v Ljubljani, izdano 29. maja, v kateri je zavrnilo Salusovo pritožbo zoper sodbo Okrožnega sodišča v Ljubljani, s katero ji je sodišče naložilo plačilo (vračilo) zneska v višini 508.533,88 evra skupaj s pripadajočimi zamudnimi obrestmi ter povratno cesijo odstopljenih terjatev v zavarovanje, v korist tožnice Staše Marije Kastelic - Moja Lekarna - v stečaju. Kot so poudarili, bodo v postavljenem roku poravnali vse naložene obveznosti s predmetno pravnomočno sodbo, hkrati pa preučili možnosti o vložitvi izrednih pravnih sredstev.

Na Ljubljanski borzi se bo v četrtek zmanjšalo število delnic Cinkarne Celje, in sicer za 6649 na 807.977 delnic. Razlog za zmanjšanje omenjenih delnic z borznega parketa je v zmanjšanju osnovnega kapitala Cinkarne, so sporočili z borze.