c S
Partnerji v zdravstvu danes na arbitraži o aneksu dve 27.06.2019 07:25 Ljubljana, 27. junija (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder bo danes z ostalimi podpisniki splošnega dogovora soglasje o aneksu številka dve iskal na arbitraži. Pogajanja so namreč brez dogovora končali že po prvem srečanju. Če aneksa danes ne bodo uskladili in sprejeli, bo o njem, tako kot o prvem, ki je na novo določil normativ za družinske zdravnike, odločala vlada.

Aneks številka dve k splošnemu dogovoru je namreč naslednji korak pri urejanju razmer v primarnem zdravstvu in bo imel tudi finančne posledice. Družinski zdravniki, ki so na svojo preobremenjenost opozarjali tudi s kolektivnimi odpovedmi, so te po sprejetju aneksa ena, ki je mejo za odklanjanje bolnikov postavil pri 1895 glavarinskih količnikih, namreč zamrznili do jeseni.

Do takrat ministrstvu dajejo čas, da zagotovi finančna sredstva za dodatne time družinske medicine in za nagrajevanje zdravnikov za dodatno delo. Primarni zdravniki so namreč enotni, da je treba nujno doseči stoodstotno plačilo opravljenih storitev pri novo določenem normativu, pričakujejo pa tudi administrativne razbremenitve.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik ob tem opozarja, da so zdravniki pripravljeni zapustiti medicino, ne samo svojih delovnih mest v zdravstvenih domovih.

Kljub hitremu koncu pogajanj, ki jih je vodila zdravniška zbornica, so se partnerji v minulih tednih srečevali še naprej, a sestanki niso prinesli pomembnega približevanja stališč, je pred časom dejal Dean Klančič, ki se pogaja v imenu zbornice. Na današnji arbitraži je tako pričakovati precejšnje kresanje mnenj in drugačnih stališč, predvsem na strani plačnika in izvajalcev.

Zdravništvo po Klančičevih besedah v aneksu poleg opredelitve ustreznega financiranja osnovnega zdravstva pričakuje tudi zmanjševanje čakalnih vrst z razpisom dodatnih programov na sekundarnem in terciarnem nivoju.

Arbitraža o aneksu ena v začetku maja se je hitro zaključila brez dogovora partnerjev. Zato je pričakovati, da bo tudi o aneksu številka dve, ki bo imel še finančno težo, na koncu odločala vlada.