c S
Nemčija tudi za 2020 predvideva izravnan proračun 26.06.2019 14:56 Berlin, 26. junija (STA) - Nemška vlada je danes sprejela predlog zveznega proračuna za leto 2020, ki kljub pričakovani upočasnitvi rasti prihodkov predvideva izravnane prihodke in odhodke, s čimer bi se država izognila novemu zadolževanju, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Rast prihodkov je Nemčiji vsako leto od leta 2014 omogočila, da se je izognila novemu zadolževanju. Ob pričakovani upočasnitvi povečanja prilivov pa je moral nemški finančni minister Olaf Scholz izdatke glede na prvotne načrte znižati za 2,7 milijarde evrov. Celotni odhodki proračuna naj bi se sicer glede na letošnje zvišali, na 359,9 milijarde evrov.

Večji izdatki v proračunu za prihodnje leto so predvideni za transport, posebej za železnice. Predvidena je tudi davčna razbremenitev družin z nizkimi prihodki. Okoljsko ministrstvo bo dobilo 15 odstotkov več sredstev, okoli 2,6 milijona evrov, pri čemer bo med glavnimi skrbmi zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Največja postavka ostaja proračun ministrstva za delo, ki bo prejelo več kot 148 milijard evrov. Sledi ministrstvo za obrambo s 44,9 milijarde evrov, kar je 1,7 milijarde evrov več kot letos, še vedno pa precej pod zneskom, ki ga zahtevajo ZDA in druge zaveznice v zvezi Nato, navaja dpa.

Parlament bo o proračunu odločal po poletnih počitnicah.