c S
Prispevke z enim e-računom plačuje 500 oseb z dejavnostjo 26.06.2019 13:54 Ljubljana, 26. junija (STA) - Za plačevanje prispevkov za socialno varnost z enim e-računom, kar je Finančna uprava RS (Furs) konec maja omogočila samozaposlenim in družbenikom, se je v enem mesecu odločilo 500 oseb z dejavnostjo, so danes sporočili z uprave.

Kot so spomnili na Fursu, je za zavezance plačevanje obveznosti poenostavljeno, predvsem pa cenejše, saj se na ta način zmanjšujejo stroški plačilnega prometa.

"Namesto štirih položnic za štiri različne prispevke za socialno varnost lahko zavezanec mesečne obveznosti plača le z enim e-računom. Akontacijo dohodnine pa mora še vedno poravnati z ločenim plačilnim nalogom, saj ta obveznost ne zapade v plačilo istočasno kot prispevki za socialno varnost," so pojasnili.

Furs plačevanje obveznosti na podlagi e-računa uvaja postopoma. Tako je zdaj rešitev na voljo družbenikom in samozaposlenim oz. osebam, ki samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost (npr. samostojnim podjetnikom, kulturnikom, športnikom, odvetnikom ...) in so sami dolžni obračunavati prispevke za socialno varnost, v prihodnje pa bo na voljo še pravnim osebam.

Zavezanci postopke registracije za prejemnika e-računa začnejo v svojih bankah. Na enem e-računu sicer plačujejo vse štiri prispevke za socialno varnost - prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zdravstveno zavarovanje, za starševsko varstvo in za primer brezposelnosti.