c S
Inštituti vidijo rahlo umiritev gospodarske rasti v iztekajočem se četrtletju 26.06.2019 13:54 München, 26. junija (STA) - Münchenski ekonomski inštitut Ifo, italijanski Istat in švicarski Kof v novi skupni napovedi gospodarskih gibanj v območju evra predvidevajo, da se je dinamika rasti BDP v iztekajočem se drugem četrtletju rahlo umirila, a naj bi se v nadaljevanju leta spet malenkost okrepila. V celotnem 2019 naj bi se BDP v evrskem območju okrepil za 1,3 odstotka.

BDP v evrskem območju se je v prvem letošnjem trimesečju po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat v primerjavi s predhodnim trimesečjem okrepil za 0,4 odstotka. S tem je bila rast hitrejša kot v zadnjem lanskem četrtletju, ko se je BDP na četrtletni ravni zvišal za 0,2 odstotka. V medletni primerjavi je bila rast BDP v prvih treh mesecih leta 1,2-odstotna.

Območje skupne valute je tako kljub povečanim negotovosti in tveganjem v mednarodnem okolju pokazalo precejšnjo trpežnost, rast pa so poganjale predvsem investicije (še posebej gradbene) in zasebna poraba. Okrepila se je tudi industrijska proizvodnja.

Za drugo trimesečje, ki se izteka s tem mesecem, v omenjenih treh inštitutih pričakujejo malenkost nižjo dinamiko rasti. V četrtletni primerjavi naj bi tako dosegla 0,3 odstotka, v medletni pa 1,1 odstotka.

Manjši upočasnitvi naj bi botroval padec industrijske proizvodnje, medtem ko naj bi zasebna potrošnja in investicije rast še naprej spodbujale.

V nadaljevanju leta naj bi se industrijska proizvodnja spet vrnila k rasti, rast zasebne potrošnje naj bi se ob še naprej ugodnih razmerah na trgu dela dodatno okrepila, investicijska dinamika naj bi ostala močna.

Za celotno 2019 tako trije inštituti napovedujejo 1,3-odstotno rast gospodarstva območja z evrom, 1,3-odstotna naj bi bila tudi letna inflacija.

So pa raziskovalci omenjenih treh ustanov izpostavili, da še vedno prevladujejo tveganja, ki bi lahko pripeljala k slabšemu rezultatu od napovedi. Jeseni bosta to predvsem nevarnost izstopa Združenega kraljestva iz EU brez dogovora in pa tveganje, da administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa uresniči grožnjo in uvede carine na uvoz evropskih in japonskih avtomobilov.