c S
V Luki Koper čaka 35 vlakovnih kompozicij 26.06.2019 11:53 Koper, 26. junija (STA) - Železniški promet v in iz Luke Koper je zaradi torkovega iztirjenja tovornega vlaka pri Hrastovljah do preklica prekinjen. Trenutno na odvoz iz Kopra čaka 35 tovornih vlakovnih kompozicij, so sporočili iz Luke Koper, kjer poslovnim partnerjem predlagajo uporabo kamionskih prevozov.

"Slovenske železnice posledice nesreče intenzivno odpravljajo, tako da bi promet po progi ponovno stekel v čimkrajšem možnem času. Poslovni partnerji so o zapori proge že obveščeni, sprejeli pa smo tudi že nekaj ukrepov za omilitev posledic prekinitve železniškega tovornega prometa," so danes sporočili iz Luke Koper.

Poslovne stranke spodbujajo k uporabi kamionskih prevozov, zato v naslednjih dneh pričakujejo povečan kamionski promet. Za večjo pretočnost bodo nakladanje in razkladanje kamionov na vseh terminalih omogočili tudi v nočnem času ter kadrovsko okrepili službe, povezane s procesom vstopov in izstopov kamionov iz pristanišča. Poslovne partnerje bodo ažurno obveščali o vseh novostih, povezanih s propustnostjo železniške proge Divača-Koper, so napovedali.

Do nesreče vlaka je prišlo v torek popoldne, ko se je v predoru v Dolu pri Hrastovljah od kompozicije 18 vagonov tovornega vlaka iztirilo šest vagonov in se nagnilo na steno predora. Pri iztirjenju je prišlo do iztekanja kerozina, ki bi lahko ogrozil vodno zajetje Rižane. Skupno naj bi se izteklo okoli 10.000 litrov kerozina. Vzrok nesreče še ugotavljajo.