c S
Potrošniki v Nemčiji slabše razpoloženi 26.06.2019 09:57 Frankfurt, 26. junija (STA) - Zaupanje potrošnikov v Nemčiji se je poslabšalo. Ocenjujejo, da bodo trgovinski spori po svetu vplivali na delovna mesta, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kazalnik zaupanja, ki ga podjetje za tržne raziskave GfK izračunava za mesec dni v naprej, za julij se je glede na junij znižal za 0,3 točke na 9,8 točke.

Raziskava zajema okoli 2000 ljudi, ki odgovarjajo na vprašanja o pričakovani gospodarski aktivnosti in osebnih dohodkih ter o njihovi pripravljenosti na nakupovanje.

Slabšanje ocen prihodnjega gospodarskega stanja, ki se je začelo v letu 2018, se je ustavilo, a ostaja na razmeroma nizki ravni. Potrošniki so tudi bolj pripravljeni nakupovati kot prejšnji mesec, so se pa močneje poslabšala pričakovanja glede plač.

"Število glasov, ki govorijo o koncu zaposlovalnega buma, se povečuje in posledično se vedno več delavcev boji, da bodo izgubili delo," so zapisali v GfK.

Maja se je po podatkih nemške zvezne agencije za delo brezposelnost prvič po letu 2013 povečala, in sicer za 0,1 odstotne točke na pet odstotkov.

Obeti za nemško gospodarstvo so se v zadnjih mesecih poslabšali med drugim zaradi ameriških trgovinskih sporov z drugimi državami, predvsem s Kitajsko. Posebej je na udaru nemška avtomobilska industrija, eno ključnih področij največjega gospodarstva v Evropi.