c S
Na kratko iz gospodarstva 25.06.2019 11:46 Ljubljana, 24. junija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Potem ko je koprsko okrožno sodišče sredi marca izdalo sklep o uvedbi preiskave zoper 17 fizičnih in eno pravno osebo zaradi zlorabe prostitucije in pranja denarja, je bila konec maja vložena razširitev zahteve za preiskavo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja zlorabe prostitucije, danes poročajo Primorske novice. Kot navajajo, naj bi se med osumljenimi zaradi zlorabe prostitucije znašel tudi znani podjetnik Sergej Racman. Med drugim naj bi se njegova podjetja financirala na podlagi izplačil za tamkajšnje fiktivne posle. Glede na to, da je najverjetneje vedel, kaj se v resnici dogaja v Savna klubu Marina, naj bi s tem zavestno podpiral nezakonite posle, hkrati pa naj bi zagotavljal pravno podlago za denarne prilive iz Marine.

Na Slovenskem državnem holdingu (SDH) so sporazum o prenehanju delovnega razmerja na mestu predsednice uprave Lidije Glavina 27. marca letos po pisanju časnika Dnevnik opredelili kot poslovno skrivnost, medtem ko informacijska pooblaščenka meni, da je poraba javnih sredstev absolutno javni podatek. Zato je odločila, da mora SDH razkriti zlato padalo Glavinove. Sporazum o prekinitvi delovnega razmerja Glavinove so zahtevali tudi na računskem sodišču, navaja časnik, ki je pred dvema tednoma poročal, da naj bi Glavina po odstopu s funkcije še eno leto prejemala okoli 11.000 evrov bruto plače na mesec, uporabljala službeni avtomobil, v službo pa ji ne bi bilo treba hoditi.

Delničarji časopisne družbe Dnevnik, med katerimi so največji DZS (35,11 odstotka), Syria Media International (25,74 odstotka), DZS Investicije (15,94 odstotka) in Delo prodaja (10,35 odstotka), bodo na skupščini 29. julija med drugim odločali o predlogu, da družba od 5,29 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 17 evrov bruto na delnico oz. skupno okoli 53.000 evrov, preostali del bilančnega dobička pa bi se razporedil v preneseni dobiček. Delničarji družbe DZS pa bodo na skupščini 30. julija med drugim seznanili z dejstvom, da bilančna izguba za leto 2018 znaša 18,16 milijona evrov in da ostane nepokrita, kažejo današnje objave v časniku Dnevnik in na spletni strani Ljubljanske borze.