c S
Evropske borze uvodoma neenotno 24.06.2019 10:05 London/Frankfurt/Pariz, 24. junija (STA) - Indeksi na evropskih borzah so uvodoma obarvani neenotno. Vlagatelji po poročanju tujih tiskovnih agencij čakajo na srečanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovega kitajskega kolega Xi Jinpinga, ki naj bi potekalo ob robu vrha G20 konec tedna na Japonskem. Upajo, da bo Trump po srečanju omilil protekcionistično retoriko.

Okoli 9.50 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,10 odstotka nad izhodiščem. Indeks CAC 40 na borzi v Parizu se je zviševal po 0,25-odstotni stopnji, FTSE 100 v Londonu po 0,24-odstotni, frankfurtski DAX pa je bil medtem 0,10 odstotka pod izhodiščem.

Trump je do zdaj zaradi domnevno nepoštenih kitajskih gospodarskih praks uvedel višje carine na skoraj celoten kitajski uvoz, obenem pa napoveduje dodatno zaostritev odnosov. Peking vztraja, da so obtožbe neutemeljene. Uvedel je protiukrepe in napoveduje, da se bo primerno odzval na morebitne nove sankcije ZDA.

Trgovinska vojna med velesilama vpliva tudi na evropsko gospodarstvo, ki pa je tudi neposredno prizadeto, saj je Trump zvišal carine tudi na nekatere evropske izvozne dobrine. Ena od njegovih groženj, ki še visi v zraku, so carine na evropske avtomobile, ki bi lahko predvsem Nemčijo močno prizadele.

Vrednost evra se je rahlo zvišala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1383 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,11 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,1316 dolarja.

Azijske borze so trgovanje zaključile pretežno v zelenem. V Šanghaju je SSE Composite pridobil 0,21 odstotka, v Tokiu Nikkei 225 0,13 odstotka, v Hongkongu Hang Seng 0,08 odstotka, v Seulu pa Kospi 0,03 odstotka. V Singapurju je STI medtem končal 0,28 odstotka pod izhodiščem.