c S
Državni svet o spremembah minimalne plače po meri delodajalcev v začetku julija 21.06.2019 20:55 Ljubljana, 21. junija (STA) - Komisija za gospodarstvo pri državnem svetu je v četrtek obravnavala predlog sprememb zakona o minimalni plači, ki so ga predložili predstavniki delodajalcev, in odločila, da ga pošlje v nadaljnjo obravnavo. Državni svet bo o predlogu odločal v začetku julija. Predlog zakona sicer predvideva ohranitev dodatka na delovno dobo v minimalni plači.

Predlog sprememb zakona so komisiji za gospodarstvo, obrt, turizem in finance predložili državni svetniki iz vrst delodajalskih združenj. Osrednji cilj predloga je, da se dodatek na delovno dobo ne izloči iz minimalne plače. Delodajalci namreč verjamejo, da bi za januar 2020 predvidena izločitev tega dodatka predvsem delovno intenzivna podjetja prisilila v krčenje obsega poslovanja ali ogrozila njihov obstoj, s tem pa ukinila tudi številna delovna mesta.

V gradivu k predlogu sprememb zakona je izpostavljeno, da je dodatek za delovno dobo posebnost Slovenije. Za razliko od drugih dodatkov se ne nanaša na pogoje dela, ki izhajajo iz manj ugodnega delovnega časa, prav tako tudi ne na pogoje dela, povezane s posebnimi obremenitvami pri delu, neugodnimi vplivi okolja in nevarnostjo pri delu, "kar je sicer namen dodatkov".

DZ je decembra lani na pobudo Levice sprejel med socialnimi partnerji neusklajeno novelo zakona o minimalni plači. Novela je minimalno plačo z okoli 638 evrov neto letos zvišala na 667 evrov, leta 2020 pa jo bo na 700 evrov neto. Poleg tega ureja časovnico izločitve dodatkov iz minimalne plače - vsi dodatki bodo iz minimalne plače izločeni s 1. januarjem 2020 - ter formulo za njen izračun, po kateri je minimalna plača omejena tako navzgor kot navzdol oz. najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi življenjskimi stroški.

Delodajalci so zaradi novele v zadnjem obdobju povzdignili glas, pri čemer jih ne skrbi toliko samo zvišanje minimalne plače, temveč sprememba njene definicije oz. izločitev dodatkov. Prepričani so, da bo to negativno vplivalo na celotno družbo.

"Povečalo se bo število zaposlenih z doplačilom. Nastal bo pritisk za zvišanje plač zaradi uravnilovke na ostalih delovnih mestih, kjer doplačilo ni potrebno, kar pomeni nevarnost domino efekta navzgor. Vsi nagrajevani sistemi v podjetju bodo porušeni. Prenos višjih stroškov v prodajno ceno bo minimalen oz. nemogoč," analizo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) povzema gradivo k delodajalskemu predlogu sprememb zakona.

Zaradi rasti minimalne plače naj bi prišlo do dviga cen vhodnih surovin in storitev pri dobaviteljih, rezultat pa naj bi bilo zvišanje ostalih stroškov poslovanja.

"V podjetjih bo to povzročilo pospešeno avtomatizacijo delovnih mest, kjer je to izvedljivo, optimizacijo ostalih stroškov poslovanja, spremembo sistemov nagrajevanj, pospešeno selitev enostavnih delovnih mest iz Slovenije in ustrezno znižanje števila delavcev," še piše v gradivu.

Sindikati se s tem ne strinjajo in ocenjujejo, da gre za neupravičeno strašenje. Novela zakona bo po njihovih navedbah v resnici prinesla pozitivne ekonomske, socialne in družbene učinke.

Komisija za gospodarstvo je predlog sprememb zakona v obravnavo državnega sveta vložila kot zakonodajno iniciativo. 1. julija jo bo obravnavala matična komisija za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, 3. julija pa državni svet, so za STA danes pojasnili v državnem svetu. Ta lahko predlog zakona nato vloži v obravnavo v DZ.

Sindikati so se proti spremembam veljavne novele zakona o minimalni plači pripravljeni boriti z vsemi sredstvi. Kot so večkrat ponovili njihovi predstavniki, bodo, če bo treba, posegli tudi po naknadnem zakonodajnem referendumu.