c S
Pred dopustom v tujini razmislek o primernih plačilnih sredstvih 22.06.2019 11:43 Ljubljana, 22. junija (STA) - Pred dopustovanjem v tujini, sploh če gre za državo, kjer lokalna valuta ni evro, je potreben razmislek o primernem plačilnem sredstvu. Banke in zveza potrošnikov svetujejo v denarnici vsaj nekaj gotovine v lokalni valuti ter preverbo stroškov plačil in dvigov s plačilnimi karticami.

Na Hrvaškem in v državah, kjer lokalna valuta ni evro, bančniki in zveza svetujejo dvig gotovine na bankomatih z izbiro možnosti brez konverzije, saj se s tem izogne tečajnim razlikam, ki nastanejo pri pretvorbi valut. Enako velja za plačila s plačilnimi karticami. Tudi tu naj uporabniki izberejo možnost plačila v lokalni valuti ali brez konverzije, so spomnili v NLB.

Zveza potrošnikov Slovenije za plačila zunaj območja z evrom odsvetuje kartico Diners, saj bodo zaračunali strošek pretvorbe valute v višini odstotka in pol od vrednosti nakupa.

Uporabniki naj pred odhodom preverijo veljavnost kartic ter dnevne in mesečne limite, prav tako morebitne blokade gotovinskih dvigov, ki veljajo za določene države (ZDA, Kanada, Tajska, Filipini ...). svetujejo v bankah in zvezi potrošnikov. Pred plačilom je treba vedno preveriti znesek na terminalu POS ter šele nato vnesti številko PIN. Možnost je tudi predplačniška kartica, a plačila z njo morda ne bodo povsod mogoča.

Pozoren je treba biti še na razliko med stroški storitev pri uporabi debetne oz. kreditne kartice. Plačilne kartice z odloženim plačilom naj imetniki uporabljajo za plačevanje na prodajnih mestih, za dvigovanje gotovine na bankomatih pa ju ne priporočajo, saj je provizija znatno višja, kot pri dvigu s kartico osebnega računa oz. debetno kartico.

Nadomestilo banke za dvig z debetno kartico je na evrskem območju enako kot doma, a je treba biti pozoren na dodatne stroške, ki jih zaračunavajo lastniki nekaterih bankomatov in so lahko tudi ob manjšem dvigu veliki. V državah zunaj območja z evrom so nadomestila za dvige z debetno kartico višja, zato je bolje opraviti manj dvigov.

Uporabnikom svetujejo, da si nekaj gotovine v lokalni valuti, če je mogoče, priskrbijo že doma. Če želene valute ni mogoče dobiti, zveza svetuje, da s sabo vzamejo evre in/ali ameriške dolarje.

"Preverite menjalni tečaj in izračunajte okvirno ceno kave, piva, taksija ali prenočišča v valuti države, v katero potujete. Valut držav, kamor ne boste več potovali, ne nosite domov, saj jih verjetno ne boste mogli zamenjati v evre ali pa vam bo banka za to zaračunala nadomestilo," so navedli.

Banke in zveza potrošnikov opozarjajo tudi na varnost - potrošniki naj ne imajo vsega denarja in kartic na istem mestu, poskrbeti je treba tudi za potovalne dokumente in mobilni telefon, vrednejših predmetov naj ne puščajo v avtomobilu ali drugje na vidnem mestu. Pred odhodom naj si shranijo številko za preklic kartice, če bi jim jo ukradli.