c S
Slovenski Weiler Abrasives lani s skoraj polovico nižjim dobičkom 22.06.2019 11:43 Maribor, 22. junija (STA) - Mariborsko-zreški proizvajalec umetnih brusov in tehničnih tkanin Weiler Abrasives, do lanskega septembra še SwatyComet, je lani ustvaril dobrih 81 milijonov evrov prihodkov, kar je za okoli dva odstotka manj kot leto prej in pet odstotkov pod načrti. Skoraj pol manjši kot leto prej je bil tudi čisti dobiček v višini 2,9 milijona evrov.

Marca letos je po šestih letih vodenja podjetja, ki je v lasti istoimenske ameriške skupine in zaposluje okoli 800 ljudi, svoj položaj sporazumno in na svojo pobudo zapustil Matjaž Merkan, novi direktor pa je postal Jože Kaligaro.

V svojem zadnjem letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, je Merkan med drugim zapisal, da so tudi lani uresničevali zastavljeno strategijo razvoja in sledili viziji svojih lastnikov, da bi postali še pomembnejši globalni igralec. S spremembo imena in nastopom pod skupno globalno znamko si obetajo dodatno rast prodaje tudi izdelkov njihove lastne blagovne znamke, ki prinašajo višjo dodano vrednost.

Sicer pa so lansko leto zaznamovale politične in gospodarske spremembe na nekaterih zanje pomembnih trgih, predvsem v Turčiji, na Bližnjem vzhodu in v Argentini, kjer so beležili upad prihodkov. So pa zato odlično poslovali v zahodni Evropi, predvsem v Nemčiji in Švici, prav tako v nekaterih državah severne Afrike, zlasti v Alžiriji.

"Rasli smo v določenih segmentih kovinskopredelovalne industrije, na področju industrije vzmeti ter na področju orodij in ostrenja," v poročilu pojasnjuje Merkan in poudarja, da so po treh letih z najvišjo bonitetno oceno lani prejeli še zlato bonitetno odličnost s strani švedske bonitetne hiše Bisnode.

Kot je še razvidno iz letnega poročila, so si lastniki januarja letos izplačali za enajst milijonov evrov dividend, za zagotovitev nemotenega financiranja poslovanja pa so najeli deset milijonov evrov dolgoročnega kredita.

Novo vodstvo podjetja, ki ima proizvodne lokacije v Mariboru, Zrečah in Ločah, tudi letos načrtuje rahel padec prihodkov in še opaznejši padec dobička. Poslovni načrt namreč predvideva za nekaj manj kot 97 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je skoraj tri odstotke manj kot lani, načrtovani čisti dobiček v višini 725.000 evrov pa bi tako znašal le še četrtino lanskega.

Zdaj že nekdanji prvi mož omenjene družbe je sicer že pred časom v pogovoru za STA pojasnil, da jih bolj kot enormna rast proizvodnje in prodaje zanima povečevanje prodaje produktov z višjo dodano vrednostjo, zaradi česar so nekatere izmed manj zahtevnih proizvodov celo začeli opuščati. Pred skoraj dvema letoma so globalnemu trgu predstavili svojo novo blagovno znamko Metalynx.