c S
Calcit lani z višjimi prihodki, a nižjim dobičkom 24.06.2019 09:37 Kamnik, 24. junija (STA) - Kamniški proizvajalec kalcijevih karbonatnih pigmentov, polnil in granulatov Calcit je lani ustvaril 78,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 5,9 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je kljub temu zmanjšal za 16,3 odstotka na 4,59 milijona evrov, je razvidno iz letnega poročila družbe, objavljenega na Ajpesu.

Družba z omejeno odgovornostjo Calcit je junija lani pripojila družbo pooblaščenko - delniško družbo Calcit, ki je bila tudi njena obvladujoča družba. Zaradi pripojitve se je zmanjšal preneseni dobiček, in sicer za 3,63 milijona evrov, so zapisali v poročilu.

Polovična lastnica Calcita je sedaj družba CHL upravljanje naložb, druga polovica pa je v lasti avstrijske skupine Wietersdorfer.

Skoraj polovico Calcitove prodaje je lani predstavljal mokro mleti proizvod iz naravnega kalcijevega karbonata, ki se uporablja kot premazni pigment za vse vrste papirja in kartona.

Opozorili so, da se z gospodarsko rastjo zvišujejo tudi cene materialov in storitev, zato bodo morali v prihodnje še bolj intenzivno iskati konkurenčne alternative. Lani so stroški materiala dosegli 22,7 milijona evrov.

Konec lanskega leta je bilo v Calcitu 161 zaposlenih. Lani so na novo zaposlili deset delavcev, štirim pa je delovno razmerje sporazumno prenehalo.