c S
Cene nafte višje 24.06.2019 09:36 Singapur, 24. junija (STA) - Cene nafte so se tudi v današnjem azijskem trgovanju zvišale. Še naprej jih navzgor potiskajo napetosti v Perzijskem zalivu, ki so se dodatno zaostrile, ko je ameriški predsednik Donald Trump Iranu v nedeljo zagrozil z uničenjem.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena avgusta, je bilo treba zjutraj odšteti 65,76 dolarja, kar je 56 centov več kot ob koncu petkovega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo v avgustu se je podražila za 72 centov na 58,15 dolarja.

Iranski predsednik Hasan Rohani je zaradi domnevnega ameriškega kršenja iranskega zračnega prostora v nedeljo zahteval posledice za ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je medtem Teheran posvaril, da bi morebitna vojna vodila v "uničenje, kot ga še niste videli". ZDA so Iran tudi posvarile, naj ne zamenja ameriške previdnosti in preudarnosti za šibkost.

Iran je v noči na četrtek nad Hormuško ožino namreč sestrelil ameriško brezpilotno letalo, ker da je kršilo iranski zračni prostor. ZDA na drugi strani trdijo, da je bilo letalo v mednarodnem zračnem prostoru.