c S
Vrednost bitcoina prvič po 15 mesecih presegla 11.000 dolarjev 23.06.2019 18:09 Frankfurt, 22. junija (STA) - Potem ko je tehnološki velikan Facebook ta teden napovedal novo digitalno valuto se krepijo vrednosti drugih digitalnih valut. Najbolj prepoznavna kriptovaluta bitcoin je danes prvič po lanskem marcu presegla vrednost 11.000 dolarjev, le nekaj ur potem, ko je po dolgo časa presegla vrednost 10.000 dolarjev.

Finančni strokovnjaki, med njimi Timo Emden iz raziskovalnega inštituta Emden, po nedavnem vzponu vrednosti kriptovalut svarijo pred nevarnostmi hitrega padca vrednosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Glede na tako dinamično ponovno osvojitev petmestne vrednosti, kriptokovanec verjetno ne bo privabil le špekulante, ampak tudi institucionalne naslove," je danes v komentarju zapisal Emden. Po njegovi oceni se mnogi bojijo, da bodo kaj zamudili.

Ob tem je posvaril pred preveliko evforijo, čeprav dopušča možnost, da bo vrednost še narasla.

Facebook trenutno vzpostavlja konzorcij Libra, ki se mu bo predvidoma pridružilo še 28 drugih večjih podjetij. Zaupanje med strankami naj bi konzorcij pridobil tako, da bo vrednost svoje virtualne valute vezal na košarico valut, v kateri bosta tudi dolar in evro.

Bitcoin je že ob prvih govoricah o Facebookovi uradni napovedi v nedeljo presegel mejo 9000 dolarjev, in sicer prvič po maju 2018.