c S
Celjski Vivapen lani z rastjo prihodkov 23.06.2019 18:09 Celje, 23. junija (STA) - Celjski Vivapen, eden vodilnih proizvajalcev nalivnih peres, rolerjev in črnila v Evropi, je lani čiste prihodke od prodaje povečal za sedem odstotkov na 7,5 milijona evrov. Čisti dobiček je ob tem upadel za 136.000 evrov na 323.000 evrov. Direktorica Vivapena Petra Melanšek je s poslovanjem zadovoljna.

Kot je za STA povedala Melanškova, je padec dobička posledica povečanih stroških plač zaradi povečanja števila zaposlenih, povečanega stroška amortizacije, ki je odraz novih nabav osnovnih sredstev, posodobitev, avtomatizacije in robotizacije v proizvodnji, razvoja novih izdelkov ter novih procesov.

V svoji ponudbi ima Vivapen, ki zaposluje 93 delavcev, že več kot 1500 različnih vrst izdelkov, količinsko pa je to dobrih 43 milijonov kosov. Na tujih trgih ustvari dobrih 98 odstotkov vseh prihodkov.

Za Vivapen, enega od prejemnikov nagrade odličnosti na svetovnem srečanju družinskega podjetništva, ki je bilo ta mesec v Monaku, je še vedno najbolj pomemben nemški trg, kjer ustvari skoraj 80 odstotkov vseh prihodkov. Zelo pomembna sta tudi Velika Britanija in ZDA.

V začetku tega leta je podjetju uspel tudi preboj na ogromen kitajski trg. Melanškova je pojasnila, da je kitajska vlada pred nekaj leti na določenih območjih uzakonila, da morajo otroci v prvih letih osnovne šole pisati z nalivniki. Zdaj so po skoraj letu dni priprav sklenili pogodbo s tamkajšnjim proizvajalcem radirk Greenwill, ki tako na kitajskem trgu prodaja še njihova pisala, in sicer pod blagovno znamko Vivapen oz. Made in Slovenia.

Za letos je podpisana pogodba za prodajo 200.000 Vivapenovih pisal na kitajskem trgu. Kot evropski izdelek so pisala Vivapen na kitajskem trgu pozicionirana v višjem cenovnem razredu, znamko Vivapen pa so tako kitajski partnerji kot tudi celjska družba zaščitili, je še povedala Melanškova. Zaenkrat načrtujejo prodajo na območju Šanghaja in Hongkonga.