c S
Norveški pokojninski sklad bo moral prodati še nekaj naložb 23.06.2019 18:09 Oslo, 23. junija (STA) - Norveški državni pokojninski sklad, ki je z več kot 1000 milijardami dolarjev premoženja največji na svetu, bo moral prodati še nekaj naložb s področja fosilnih goriv. Tako je sklenil norveški parlament, potem ko je vlada marca že izglasovala umik podjetij s področja proizvodnje nafte in plina iz portfelja sklada.

Na podlagi nove direktive bo sklad prodal deleže v rudarskih družbah, ki se ukvarjajo s premogom. To so med drugim Glencore, BHP Billiton in Anglo American. Prodal bo tudi delnice nemške in italijanske energetske družbe RWE in Enel, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vrednost premoženja, ki ga bo moral sklad prodati, po nekaterih informacijah znaša 5,2 milijarde evrov.

Sklad poleg tega ne bo smel vlagati v družbe, ki letno proizvedejo več kot 20 milijonov ton premoga ali več kot 10.000 megavatov elektrike, pridobljene iz premoga.

Marčevska odločitev norveške vlade temelji na finančnem in ne okoljskem vidiku. Država želi namreč zmanjšati ranljivost skupnega premoženja zaradi trajnega padanja cen nafte.

Norveški državni pokojninski sklad je bil v 90. letih prejšnjega stoletja ustanovljen z namenom upravljanja denarja, ki se v državo steka ravno od prodaje nafte in plina. To je bil tudi glavni investicijski bazen za plemenitenje premoženja. Konec leta 2018 je imel sklad v lasti za okoli 37 milijard dolarjev delnic podjetij iz naftnega sektorja s pomembnimi lastniškimi deleži v družbah Shell, BP, Total in Exxonmobil.