c S
Meja Šentjur lani z upadom prihodkov in dobička 23.06.2019 18:09 Šentjur, 23. junija (STA) - Kmetijsko podjetje Meja Šentjur je lani ustvarilo 8,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 2,2 odstotka manj kot leto prej. Čisti dobiček se je prepolovil in dosegel dobrih 289.000 evrov. Po oceni direktorja Meje Romana Gregorna je družba kljub velikim spremembam in določeni meri negotovosti le ustvarila soliden poslovni izid.

Kot je Gregorn zapisal v lanskem poslovnem poročilu, ki je objavljeno na spletni strani Ajpesa, je upad prihodkov in dobička posledica treh dejstev.

Prvi je proces prestrukturiranja iz obogatene baterijske reje v hlevsko rejo. V podjetju se poizkušajo s postopnimi vlaganji v hlevski način reje prilagajati rastočemu povpraševanju, posledično pa tovrstno prilagajanje pomembno vpliva tudi na rezultate poslovanja.

Po Gregornovih besedah hlevska reja poleg velikih investicijskih vlaganj zahteva tudi več ročnega dela, hkrati pa so rezultati reje v smislu števila znešenih jajc in porabe krme nekoliko slabši, v primeru Meje pa so bili slabši za šest odstotkov.

Lani so primerjalno z letom 2017 zaradi večjega odstotka proizvodnje hlevske reje, glede na baterijski način reje, zabeležili precej višje stroške dela in višje stroške krmil. Poleg tega je Meja s prehodom na hlevsko rejo izgubila lastno vzrejo mladih kokoši, ki jim je v preteklih letih omogočala cenovno ugodno in kakovostno rejo.

Vse omenjeno, tako Gregorn, so skušali kompenzirati z dvigom prodajnih cen, vendar jim dviga cen ni uspelo v celoti realizirati.

Drug pomemben razlog za lansko poslabšano poslovanje pa Gregorn vidi v njihovi sadjarski proizvodnji, ki je po dveh zaporednih letih pozebe z močno okleščenimi pridelki v lanski sezoni obrodila rekordno. Na prvi pogled sicer zelo pozitivno dejstvo, ob natančnejši analizi pa jim je poslovno prej škodovala kot koristila, pravi Gregorn.

Rekordna letina jabolk namreč lani ni bila omejena samo na Mejo, rekordne pridelke so beležili tudi ostali proizvajalci v Sloveniji, posledica tega je bila presežena ponudba jabolk na trgu, kar se je odrazilo v slabi prodaji oz. nizkih prodajnih cenah.

Tretji razlog pa tiči v relativno dobrih gospodarskih razmerah, ki imajo pomemben vpliv na trg dela. Glede na to, da je kmetijstvo izrazito delovno intenzivna panoga, jim po njegovi oceni pozitivni trendi na področju trga dela niso v prid. Soočajo se namreč z vse večjimi težavami pridobiti ustrezno delovno silo, tako redno zaposlenih, kot tudi sezonskih delavcev. Konec leta 2018 je bilo v Meji zaposlenih 63 delavcev, kar je 11 več kot leto prej.

Meja, ki je del poslovno-nepremičninske skupine PSZ Darka Zupanca v stečaju, po mnenju direktorja za nadaljnjo rast in razvoj potrebuje strateškega lastnika. Upa, da jim bo leto 2019 prineslo konsolidacijo lastništva, s pomočjo katere si obetajo lažji dostop do finančnih virov, kar bi lahko bistveno pospešilo naložbeni cikel, ki se bo moral nadaljevali letos in prihodnje leto.