c S
Vrh EU pozval k nadaljevanju reforme območja evra 21.06.2019 15:12 Bruselj, 21. junija (STA) - Voditelji 27 članic EU so danes v Bruslju pozdravili dosedanji napredek pri reformiranju območja evra in pozvali k nadaljevanju prizadevanj za dogovor o vseh elementih svežnja. Do konca leta pričakujejo dokončen dogovor o prenovi evropskega reševalnega sklada ESM. Glede evrskega proračuna in tretjega stebra bančne unije pa niso postavili rokov.

Voditelji so v skupni izjavi zapisali, da bodo finančni ministri nadaljevali delo za vzpostavitev evrskega proračuna z uradnim imenom proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost, ki bo "sčasoma vključen v dolgoročni proračun EU".

Med odprtimi vprašanji je tudi financiranje. Del sredstev naj bi prišel iz evropskega proračuna, del pa morda od zunanjih virov na podlagi medvladnega dogovora članic. Pogajanja o tem še potekajo. Voditelji pozivajo, naj bodo ti elementi dogovorjeni prednostno, tako da bo mogoče velikost evrskega proračuna opredeliti v okviru naslednjega večletnega evropskega proračuna.

Izrazili so tudi veselje nad nadaljevanjem tehničnega dela glede nadaljnje krepitve bančne unije, niso pa izrecno omenili spornega tretjega stebra, skupnega sistema jamstev za bančne vloge.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes opozorila, da reforma območja evra kljub dobremu napredku ostaja nedokončana.