c S
Direktor Teša vodstvu šoštanjske občine predstavil sosežig odpadnih materialov 21.06.2019 14:21 Šoštanj, 21. junija (STA) - Direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Mitja Tašler je danes vodstvu šoštanjske občine predstavil modelno študijo možnosti energetske izrabe izbranih odpadnih materialov v Tešu. Po Tašlerjevih pojasnilih pri tem ne gre za sosežig odpadkov, temveč za točno določene predelane frakcije, ki bodo predstavljali surovino, so sporočili z Občine Šoštanj.

Kot je po navedbah občine dejal Tašler, je prvi cilj ugotoviti, ali je sosežig okoljsko sprejemljiv, o vseh nadaljnjih korakih pa bodo javnost in lokalno skupnost sproti obveščali.

Prvi korak v to smer bo že sredina seja šoštanjskega občinskega sveta, ko bodo to študijo predstavili tudi šoštanjskim svetnikom.

Na tokratno predstavitev je občina povabila tudi predstavnika civilne iniciative in sveta občine, ki se predstavitve nista udeležila, prišla pa sta predstavnika občin Velenje in Šmartno ob Paki.

Degradirano območje Šoštanja si bo sicer 11. julija ogledalo sedem predstavnikov Evropske komisije in predstavniki različnih institucij.

Območje Šoštanja je degradirano zaradi rudarjenja in pridobivanja električne energije iz Teša. Zaradi obratovanja Premogovnika Velenje je namreč v preteklosti prišlo do pogrezanja tal. Porušenih je bilo več kot 400 domov in preseljenih več kot 2000 ljudi.

Na konferenci o energetiki, ki je ta mesec potekala v Velenju, je bilo moč slišati, da bo Premogovnik Velenje predčasno nehal odkopavati premog, a država letnice zapiranja rudnika še ni določila.

Zaloge premoga v Premogovniku Velenje, predvidene za odkopavanje, so po elaboratu o zalogah in virih mineralnih surovin konec lanskega leta znašale 109,35 milijona ton. Trenutno imajo torej na razpolago še več kot 107 milijonov ton premoga in bodo odkopne zaloge skladno z dolgoročnimi načrti obratovanja šestega bloka Teša, ki kuri premog iz velenjskega rudnika, predvidoma odkopavali do leta 2054.

Kot je na omenjeni konferenci povedal generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Stojan Nikolić, naj bi energetsko lokacijo Teša izkoriščali še naprej. Teš bo tako predvidoma konec leta 2020 zaradi rasti cen premoga začel s sosežigom iz odpadkov. Do takrat bo vodstvo Teša preučilo vhodne parametre oz. ocenilo vpliv vhodne surovine na okolje. Prve analize sosežiga so vzpodbudne, je takrat dejal Nikolić in dodal, da je treba pred pridobitvijo okoljevarstvenega dovoljenja narediti še študijo presoje okoljskih vplivov.

Po Nikolićevi oceni bo gorivo iz smeti ob zviševanju cen premoga zagotovilo ekonomično poslovanje Teša, ki ima odlično infrastrukturo na eni strani, na drugi strani pa premog v Evropi izgublja mesto energenta.

Predsednik Civilne iniciative Šoštanj Walter Kolar je povedal, da sosežigu nasprotujejo, a so nemočni in jih nihče ne bo ničesar vprašal. Pristojni namreč zatrjujejo, da gre za nenevarne odpadke prve frakcije in da je vse skladno z evropskimi normami, je dodal.