c S
Gospodarsko razpoloženje se je junija poslabšalo 21.06.2019 14:03 Ljubljana, 21. junija (STA) - Gospodarska klima se je junija znižala tako na mesečni kot na letni ravni. Na mesečni ravni se je vrednost kazalnika gospodarske klime spustila za 2,3 odstotne točke, na letni pa za osem odstotnih točk, je sporočil državni statistični urad.

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila junija pri 5,4 odstotne točke.

Gospodarsko razpoloženje sta na mesečni ravni znižala kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih, za 2,5 odstotne točke, in v trgovini na drobno, za 0,4 odstotne točke. Vpliv kazalnika zaupanja med potrošniki (za 0,4 odstotne točke) in v storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke) je bil pozitiven, medtem ko kazalnik zaupanja v gradbeništvu ni imel vpliva.

Na letni ravni je na znižanje gospodarskega razpoloženja najbolj vplival kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih, za 4,8 odstotne točke. Sledili so kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih, za 1,2 odstotne točke, med potrošniki, za 1,1 odstotne točke, v gradbeništvu, za 0,6 odstotne točke, in v trgovini na drobno, za 0,2 odstotne točke.

Pregled poslovnih tendenc medtem kaže, da se je junija kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih znižal, prav tako v trgovini na drobno. V storitvenih dejavnostih je bilo zaupanje nekoliko višje, v gradbeništvu pa enako kot prejšnji mesec.

Vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bila junija za sedem odstotnih točk nižja kot prejšnji mesec in za 12 odstotnih točk nižja kot v istem mesecu prejšnjega leta. Od dolgoletnega povprečja je bila nižja za štiri odstotne točke.

Na mesečni ravni so se poslabšali vsi kazalniki razen kazalnikov zaloge končnih izdelkov in pričakovane cene. Najbolj sta se poslabšala kazalnika izvozna naročila in pričakovana proizvodnja (za 17 oz. 11 odstotnih točk).

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila za sedem odstotnih točk nižja kot maja in za štiri odstotne točke nižja kot junija lani. Od dolgoletnega povprečja je bila višja za sedem odstotnih točk.

Večina kazalnikov stanj in pričakovanj se je glede na pretekli mesec znižala, medtem ko sta se kazalnika pričakovane skupne nabave in pričakovane prodaje zvišala. Na poslabšanje kazalnika je vplival predvsem kazalnik prodaje.

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila junija na mesečni ravni enaka, na letni ravni pa za 12 odstotnih točk nižja. Od dolgoletnega povprečja je bila višja za 26 odstotnih točk. Kazalnik pričakovano zaposlovanje je bil za štiri odstotne točke višji, kazalnik skupna naročila pa za dve odstotni točki nižji kot prejšnji mesec.

V storitvenih dejavnostih pa je bila vrednost kazalnika zaupanja junija za eno odstotno točko višja kot maja, hkrati pa za štiri odstotne točke nižja kot junija in za 10 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Pri kazalnikih stanj in pričakovanj v tem mesecu glede ne pretekli mesec ni bilo bistvenih sprememb.