c S
Komunala Trebnje z novim poslovno-logističnim centrom 21.06.2019 13:58 Trebnje, 21. junija (STA) - Komunala Trebnje, ki pokriva štiri občine Mirnske doline, je po letu gradnje pri Trebnjem danes odprla novi poslovno-logistični center, za katerega je odštela približno 3,5 milijona evrov. Odprtja se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je ocenil, da ne gre samo za veliko lokalno, temveč tudi za pridobitev za vso domovino.

Pahor je v svojem nagovoru dejal, da je to pridobitev tudi za Slovenijo, ki se želi trajnostno razvijati, hkrati pa je pohvalil po njegovem "odlično delo" trebanjske komunale. Njenemu direktorju Stanko Tomšiču je ob tem podelil državno zastavo.

Tomšič je povedal, da je izgradnja samega centra stala skoraj tri milijone evrov, Komunala Trebnje pa je za nakup zemljišča, projektno dokumentacijo, preddela, nadzor in plačilo komunalnega prispevka namenila še približno pol milijona evrov.

Na 14.000 kvadratnih metrih so sicer uredili poslovno stavbo s kongresno dvorano in pomožne objekte za vozila ter stroje, ki jih potrebujejo za opravljanje svoje dejavnosti.

Poslovno-logistični center na novem kraju, na robu Trebnjega, jim omogoča tudi nadgradnjo dosedanjega obsega dela, s čimer bodo v podjetju zmanjšali odvisnost poslovanja od nihanj v posameznih dejavnostih, prav tako pa bodo znižali določene stroške poslovanja, na primer energije in popravila opreme. To so namreč do zdaj zaradi pomanjkanja prostora popravljali na prostem, je pojasnil.

Z novimi prostori bodo okrepili tudi stabilnost podjetja, je dodal direktor in nadaljeval, da Komunala Trebnje s svojimi prejšnjim prostori in komunalnimi dejavnostmi nikakor ni sodila v krajevno središče. Težava pa je bila v zadnjih letih še toliko večja, ker je družba bistveno okrepila obseg dela in svojih dejavnosti.

Njeni prostori so postali pretesni, hkrati pa so bili prostori tako uprave kot operativnih oddelkov odsluženi in potrebni celovite obnove. Prostori, v katerih so delovali, so bili tudi last trebanjske občine, medtem ko je novi poslovno-logistični center njihova last.

Komunala Trebnje je javno podjetje, v celoti last dolenjskih občin Trebnje, Mokronog-Trebelno, Mirna in Šentrupert. Ima približno 80 zaposlenih, potem ko jih je imela ob ustanovitvi leta 1962 le 23. Komunala Trebnje je zadnja leta med najhitreje rastočimi podjetji v regiji, je še opozoril Tomšič.