c S
Žičniške naprave na Arehu zdaj ponujene za dobra dva milijona evrov 21.06.2019 13:39 Maribor, 21. junija (STA) - Stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dubrovski je mariborskemu sodišču predlagal še osmi poskus prodaje žičniških naprav na areškem delu Pohorja. Potem ko aprila ni bilo zanimanja za nakup še zadnjega neprodanega premoženja po izklicni ceni 2,799 milijona evrov, bo predvidoma jeseni nova dražba z izklicno ceno 2,099 milijona evrov.

Preden bo stečajni upravitelj lahko razpisal novo dražbo, bo sodišče moralo pridobiti še soglasje upniškega odbora in DUTB kot ločitvenega upnika. Po zadnji prodaji je Dubrovski sicer omenjal tudi možnost, da bi namesto dražbe poskušali s prodajo prek avstrijske dražbene spletne strani, a je sodišče ocenilo, da je javna dražba najprimernejša za prodajo te vrste premoženja.

Slednje sicer vključuje obe vlečnici Partizanka, vlečnice Areška, Ruška, Orel, Žigart, Vali, Kekec ter obe vlečnici Cojzarica in šestsedežnico Pisker s pripadajočimi zemljišči, objekti in vso opremo za zasneževanje. Z njimi sicer upravlja mariborsko javno podjetje Marprom, ki je po propadu družbe zagotovilo nadaljevanje smučarskega turizma na Pohorju.

Potem ko je stečajni upravitelj septembra lani dokončno unovčil celotno premoženje propadlega podjetja na mariborskem delu Pohorja, mu je ostal le še Areh, kjer doslej resnega zanimanja ni bilo. Prvič je naprave ponujal za 11,4 milijona evrov, tokratnemu poskusu pa daje več možnosti. Dubrovski je namreč že večkrat povedal, da interes za prevzem je, vendar bo moral prihodnji lastnik ob kupnini vsaj še enako vsoto nameniti za dodatna vlaganja.

Verjetno je najbolj realen kupec Marprom, ki pa očitno še čaka na dovolj nizko ponudbo. Stečajni upravitelj sicer prejema tudi klice drugih interesentov, a ti običajno ne povedo, koga zastopajo.

Ob prodaji omenjenih smučišč do konca stečajnega postopka čaka še rešitev zadev okoli zahteve do mariborske občine za plačilo odkupne vrednosti gondole in žičniških naprav na Mariborskem Pohorju, ki jih je prek Marproma po stečaju družbe prevzela v upravljanje.

Sodišče je mestni občini ta mesec v za zdaj še nepravnomočni sodbi naložilo, da mora Športnemu centru Pohorje v stečaju plačati skoraj 13,25 milijona nadomestila. A do razpleta omenjene zadeve bo minilo še kar nekaj časa, saj se namerava občina pritožiti, kar je župan Saša Arsenovič prejšnji teden že napovedal.

"Žal se postopek že prej ni peljal tako, da bi nam dajal najboljše možnosti, vendar mislim, da bodo ugovori utemeljeni. Zaenkrat ni nevarnosti, da bi občina morala takoj pristopiti k izplačilom," je prepričan župan.