c S
Bertoncelj v Tokiu na obisku pri japonskemu kolegu 21.06.2019 13:38 Tokio, 21. junija (STA) - Minister za finance Andrej Bertoncelj se te dni mudi na Japonskem, kjer na povabilo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) sodeluje na forumu o upravljanju javnega dolga. Na dogodku je bil glavni govorec, ob robu pa se je srečal tudi z japonskim finančnim ministrom in podpredsednikom vlade Tarom Asom, so sporočili s finančnega ministrstva.

Forum o upravljanju javnega dolga v Tokiu organizira IMF v sodelovanju z japonskim ministrstvom za finance. Glavne teme so letos globalni dolžniški cikel, obeti zadolževanja in upravljanja z dolgom v prihodnosti ter tveganja, povezana z volatilnostjo globalnih finančnih trgov, upočasnjeno globalno rastjo, povečanjem negotovosti zaradi monetarnih politik svetovnih centralnih bank, fiskalnimi spodbudami, strukturnimi spremembami v gospodarstvih, staranjem prebivalstva, trgovinskimi vojnami in geopolitičnimi napetostmi.

Bertoncelj je na forumu nastopil kot glavni govorec, pri tem pa se je osredotočil na teme, povezane z investitorji v državni dolg in s finančnimi instrumenti za izdajanje dolga.

V četrtek se je srečal tudi z japonskim kolegom, s katerim sta izmenjala mnenja o fiskalni in monetarni politiki obeh držav. Bertoncelj je Asu predstavil politične in ekonomske razmere v Sloveniji in območju evra, izmenjala pa sta tudi informacije o razmerah v globalnem gospodarstvu, tudi v luči prihajajočega srečanja skupine G20, ki bo naslednji teden v Osaki, so povedali na ministrstvu.

Finančni minister se je v okviru obiska na Japonskem srečal tudi s predsedniki nekaterih največjih bančnih skupin na Japonskem, med njimi Daiwa in Miziuho.