c S
Cene zlata blizu šestletnega vrha 21.06.2019 10:38 Tokio, 21. junija (STA) - Geopolitične napetosti, šibak dolar in gospodarske skrbi so vlagatelje spodbudili k vlaganju v zlato. Za 31,1-gramsko unčo te žlahtne kovine je bilo treba danes v azijskem trgovanju odšteti več kot 1400 dolarjev, kar je največ v skoraj šestih letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povpraševanje po zlatu se je okrepilo, potem ko je ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) v sredo namignila, da bi lahko kmalu znižala obrestne mere. Šlo bi za prvo tako potezo v zadnjem desetletju, obeti znižanja obrestnih mer pa so navzdol potisnili tudi dolar.

Centralne banke po vsem svetu so v zadnjem obdobju napovedovale previden pristop do denarne politike. Svetovno gospodarstvo se namreč ohlaja, predvsem zaradi trgovinskih vojn ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Dogajanje so še začinile geopolitične napetosti. Predvsem odnosi med ZDA in Iranom so v zadnjem času vse bolj napeti, saj ZDA obtožujejo Teheran odgovornosti za nedavne napade na dva tankerja v Perzijskem zalivu, kar Iran zanika. Ob tem Teheran po lanskem enostranskem umiku ZDA iz mednarodnega iranskega jedrskega sporazuma napoveduje, da bo začel bogatiti uran nad dovoljeno količino.

Odnosi so se nevarno zaostrili, ko je Iran v četrtek nad Hormuško ožino sestrelil ameriško izvidniško brezpilotno letalo. Iran trdi, da je kršilo iranski zračni prostor, Washington pa, da je bilo v mednarodnem zračnem prostoru. New York Times je poročal, da je predsednik ZDA Donald Trump zaradi tega v četrtek ukazal napad na iranske vojaške cilje, a ga je zatem preklical.

Junija so se cene zlata okrepile za okoli 10 odstotkov. V azijskem trgovanju je danes unča stala 1411 dolarja, kar je največ po septembru 2013.

Zlato je sicer rekordno ceno, več kot 1900 dolarjev za unčo, doseglo leta 2011, v času dolžniške krize v območju z evrom. Dve leti kasneje, ko je Fed napovedal ukinitev svojega stimulativnega programa in se je posledično okrepil dolar, so začele padati.