c S
Bank of England vidi povečano tveganje brexita brez dogovora 21.06.2019 07:00 London, 20. junija (STA) - Britanska centralna banka je po seji odbora za denarno politiko, na kateri ta ni spreminjal ključne obrestne mere, ki tako ostaja pri 0,75 odstotka, opozorila, da se je verjetnost izstopa Združenega kraljestva iz EU brez dogovora v zadnjem mesecu močno povečala, prav tako negativna tveganja za britansko gospodarstvo.

Na domačem parketu se je verjetnost brexita brez dogovora povečala, tako kot tudi tveganja, da bo rast nižja od pričakovanj. Okrepila so se tudi globalna tveganja," je Bank of England zapisala v sporočilu po seji.

Dodala je, da zadnji podatki kažejo na nihanja v britanskem gospodarstvu, to pa v veliki meri pripisala učinkom na finančne trge in podjetja, povezanim z brexitom.

"Gospodarski obeti za Združeno kraljestvo bodo še naprej močno odvisni od narave in časovnice izstopanja iz EU," je še navedla.

Brexit brez dogovora se bo zgodil 31. oktobra, na datum, do katerega je bil na prošnjo Londona že drugič preložen odhod Britancev iz unije, če do takrat britanski parlament ne bo potrdil dogovora z unijo o izstopu oz. če članice povezave Združenemu kraljestvu ne odobrijo novega podaljšanja.

V tem primeru bodo odnosi s članicami EU, najtesnejšimi zunanjetrgovinskimi partnericami Otoka, temeljili na pravilih Svetovne trgovinske organizacije, kar bo bistvena sprememba od trenutnega poslovnega okolja carinske unije in notranjega trga, ki zagotavlja gladko delovanje dobavnih verig.