c S
Ljubljansko okrožno sodišče v ponovljenem sojenju obsodilo nekdanje vodilne v NLB 21.06.2019 07:04 Ljubljana, 20. junija (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je na prvi stopnji v ponovljenem sojenju nekdanje vodilne v NLB - Draška Veselinoviča, Mateja Narata in Mirana Vičiča - spoznalo za krive očitanih kaznivih dejanj, povezanih s kreditom Simoni Dimic in njenemu očetu, so sporočili iz specializiranega državnega tožilstva. Prisodilo jim je pol leta pogojne zaporne kazni.

Sodba še ni pravnomočna, podrobnosti pa na tožilstvu, ki je obtožene preganjalo z očitkom, da so zlorabili svoj položaj z odobritvijo ugodnejšega posojila, v sporočilu za javnost niso pojasnili.

Ljubljansko okrožno sodišče je leta 2016 tri nekdanje vodilne v NLB oprostilo očitanih kaznivih dejanj zlorabe položaja v primeru financiranja nakupa hiše Simone Dimic, ki je s partnerjem leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta Dimičeva in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela kredit, vsak po 335.000 evrov. Vendar pa je višje sodišče to sodbo razveljavilo.

Tožilec Luka Moljk je v ponovljenem sojenju vztrajal, da so obtoženi v imenu NLB sprejeli preveliko tveganje, za katerega banki niso zagotovili dovolj visokih donosov, Dimičevi in njenemu očetu pa s tem pridobili premoženjsko korist v obliki ugodnejšega posojila. Kreditojemalca sta bila po njegovem mnenju kreditno nesposobna, česar so se obtoženi zavedali.

Nasprotno je menil odvetnik Mitja Jelenič, ki je ob začetku ponovljenega sojenja dejal, da je tveganje relativna stvar. "Obravnavana kredita se že osem let redno odplačujeta. Ali obstaja boljši dokaz, da tveganje ni bilo preveliko," se je vprašal odvetnik. Bistven interes banke je, kot je poudaril, da podeli čim več stanovanjskih kreditov.

Pri argumentih iz prvega sojenja je vztrajal tudi nekdanji predsednik uprave NLB Veselinovič. "Obtožba je kontradiktorna, saj tudi banka pri omenjenem poslu ni ugotovila oškodovanja," je dejal. Dodal je, da je nemogoče, da bi se uprava podrobno ukvarjala s posameznimi posli.

Nekdanji član uprave Vičič je ob tem dodal, da so druge banke na trgu svojo politiko prilagajale na NLB, saj so imele uspešno strategijo ohranjanja strank.

Višje sodišče je sicer ob obravnavi pritožbe presodilo, da je sodišče prve stopnje v dokaznem postopku opustilo natančno primerjavo tako vsebinskih parametrov dveh kreditov Dimičevim kot postopkovnih vidikov odobravanja kreditov z reprezentativno primerljivimi kreditnimi posli, ki so jih prav tako v tistem času odobrili obdolženi kot člani uprave.