c S
GZS krepi sodelovanje z nemškimi gospodarskimi zbornicami 21.06.2019 07:00 Ljubljana, 20. junija (STA) - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je podpisala sporazum o sodelovanju z Združenjem nemških gospodarskih zbornic (DIHK) in Slovensko-nemško gospodarsko zbornico (AHK Slovenija). Kot so poudarili podpisniki, gre za pomemben mejnik v sodelovanju držav na gospodarskem področju, ki bo pomagalo nasloviti aktualne izzive.

DIHK, GZS in AHK želijo slovenskim podjetjem pomagati pri iskanju novih poslovnih priložnosti, ki jih prinaša potencialno sodelovanje s 3,6 milijona nemških podjetij. AHK Slovenija podporo med drugim omogoča kot prva kontaktna in posredniška točka za nemška podjetja, pri tem pa prejema podporo mreže DIHK in 79 nemških regionalnih gospodarskih zbornic.

Kot je poudarila predsednica AHK Slovenija Gertrud Rantzen, je Slovenija močno vpeta v nemško gospodarstvo, saj je Nemčija njena najpomembnejša gospodarska partnerica. "Želimo, da se to sodelovanje v prihodnosti še izboljša, k čemur lahko takšno sodelovanje zagotovo pripomore," je dodala.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je izpostavil spodbudne gospodarske rezultate Slovenije, ki jih dosega tudi zaradi sodelovanja z Nemčijo. Nemški partnerji Slovenijo podpirajo vse od osamosvojitve, je izpostavil.

Eden od preostalih izzivov za slovensko gospodarstvo je zvišanje produktivnosti, pri čemer GZS po njegovih besedah igra zelo pomembno vlogo. O zviševanju produktivnosti se je sicer mogoče od Nemčije marsikaj naučiti, je prepričan.

Svečanega podpisa sporazuma v prostorih GZS se je kot častni gost udeležil tudi nemški ekonomist in izvršni direktor za zunanjo trgovino v DIHK Volker Treier, ki je izrazil hvaležnost za vse potenciale, ki jih prinaša sodelovanje med zbornicami.

"Za nas je še posebej pomembno, da imamo med zbornicami, s katerimi sodelujemo, evropske partnerje. Nemška podjetja investirajo v številnih evropskih državah, tudi Sloveniji, zato je medsebojno sodelovanje zelo pomembno," je ob robu dogodka poudaril za STA.

Pomen sodelovanja je izpostavil tudi z vidika naraščajočih geopolitičnih napetosti, ki so v globalno gospodarstvo zasejale negotovost. Nemška podjetja se po njegovem mnenju s povečano negotovostjo sicer uspešno soočajo, kar med drugim pripisuje njihovi izkušenosti in prilagodljivosti.

"To jim uspeva tudi zaradi mednarodne povezanosti, ki vključuje tudi dobro sodelovanje z državami, kot je Slovenija. Tega dobrega sodelovanja zato ne smemo jemati kot samoumevnega, saj smo odličen odnos dosegli z odprtostjo in pripravljenostjo na prilagajanje," je še dodal.