c S
Na kratko iz gospodarstva 21.06.2019 07:00 Ljubljana, 20. junija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Italijanski lastniki Banke Intesa Sanpaolo (nekdanje Banke Koper) so na današnji skupščini med drugim sklenili, da se od bilančnega dobička banke za lani za dividende nameni 10,18 milijona evrov oz. 19,19 evrov bruto na delnico. Preostali bilančni dobiček v višini nekaj manj kot 404 evre pa se nameni oblikovanju statutarnih rezerv, je razvidno iz sklepov skupščine, objavljene na spletnih straneh Ajpesa. Obenem so ob poteku mandata dosedanjim nadzornikom Urošu Čuferju, Alessiu Cioniju, Andrei Pavlović, Draženu Karakašiću, Eleni Breno, Emanueleju Colliniju in Silviji Rinaldi za nadzornike za naslednja tri leta vnovič imenovali Čuferja, Cionija, Pavlovićevo, Brenovo, Collinija in Rinaldijevo, na novo pa so imenovali Miroslava Halužana.

Upravni odbor SKB banke je za 23. julij sklical skupščino delničarjev, na kateri bi v devetčlanski upravni odbor za štiriletni mandat imenovali Milana Žiarana in Manico Novak. Obenem pa bodo zaradi postopka prevzemanja banke s strani madžarske banke OTP - o prodaji SKB sta se krovna francoska skupina Societe Generale in OTP dogovorili v začetku maja - sprejeli odstopne izjave obstoječih članov upravnega odbora Jean-Philippa Guillauma, Pierre-Yvesa Andreja Marie Josepha Demouresa, Clare-Elen Grigore, Marie Koytcheve Rousseve, Milorada Katnića in glavnega izvršnega direktorja Andreja Gardelle. Te bodo začele veljati z dnem preknjižbe delnic na OTP. Enako odstopno izjavo bosta ponudila tudi Žiaran in Novakova. V nadaljevanju bo skupščina odločala o sklepu, da se po zaključenem prevzemu banke isti ljudje vnovič imenujejo v upravni odbor.

Nadzorni svet družbe Delo prodaja je na današnji seji potrdi letno poročilo družbe za leto 2018 te sklenil skupščini delničarjev predlagati, naj za člana nadzornega sveta imenuje Jožeta Kenka in Roka Gorjupa. Skupščina bo 23. julija, eden od predlaganih sklepov pa je tudi, da bilančna izguba za leto 2018 v višini 160.253 evrov ostane nepokrita, je razvidno iz sklica skupščine, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) opozarja, da bo v torek sprejeta novela zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih le legalizirala obstoječe težave (od ukinitve registrskih računov leta 2016 namreč nikoli ni prišlo do prvotno predvidenih prenosov vrednostih papirjev na sodni depozit). Niso pa poslanci izkoristili možnosti, da bi, kot so predlagali v VZMD, omejili stroške pri zamenjavi borznoposredniške družbe, so danes sporočili iz VZMD.