c S
Evropske borze navzgor; dražja nafta, krepkejši evro 21.06.2019 07:00 London/Frankfurt/Pariz, 20. junija (STA) - Po krajšem premoru so evropske borze spet na poti rasti. Vlagatelji so pozdravili namige ameriške centralne banke, da bo v kratkem zrahljala svojo denarno politiko. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je zvišal.

Predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell je na zrahljanje denarne politike namignil v sredo po zaključku dvodnevnega zasedanja. Ameriška centralna banka obrestnih mer tokrat sicer še ni znižala, je pa Powell omenil tveganja zaradi trgovinskih sporov in popuščanja zagona gospodarske rasti v svetu. Analitiki v tem letu pričakujejo znižanje obrestnih mer v dveh korakih.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,39 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3468,08 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,38 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,31 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,28 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,04 odstotka, v Zürichu se je indeks SMI okrepil za 0,17 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,66-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,67 odstotka višji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,62 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,64 odstotka.

Tečaj evra se je v odgovor na sklepe ameriške centralne banke zvišal. Pozno popoldne so z evrom na borzi v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1274 dolarja, kar je 0,09 centa višje kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1307 dolarja oz. en cent višje kot v sredo.

Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 55,67 dolarja, kar je 1,91 dolarja več kot v sredo. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,76 dolarja na 63,58 dolarja.

Cene nafte ohranjajo na visokih ravneh napetosti med Iranom in ZDA. Pentagon je danes potrdil, da so iranske sile nad Hormuško ožino sestrelile izvidniški dron ameriške mornarice. Ta pokrajina leži neposredno ob Perzijskem zalivu in je po mnenju opazovalcev tudi najbolj verjetno prizorišče morebitnega vojaškega spopada med obema nasprotnikoma.