c S
Na zatožni klopi v zvezi z razpisom zdravstvenega doma le še nekdanji podžupan 20.06.2019 14:10 Maribor, 20. junija (STA) - Zaradi smrti nekdanjega prvega moža gradbenega podjetja Konstruktor Marjana Pinterja ostaja na zatožni klopi zaradi domnevne korupcije pri dozidavi mariborskega zdravstvenega doma le še nekdanji podžupan Andrej Verlič. Po navedbah iz obtožnice naj bi vplival na direktorja zdravstvenega doma Jerneja Završnika, ki pa je danes kot priča to zanikal.

Sojenje poteka že več kot pet let. Sprva je bil med obtoženimi tudi Završnik, a je kazenski pregon zanj zastaral.

V kazenskem postopku so pristali zaradi domnevno sumljive oddaje gradbenih del za adaptacijo in nadzidavo mariborskega zdravstvenega doma leta 2009, kar so vsi trije zanikali. Takratni podžupan Verlič naj bi po trditvah tožilstva v zameno za Konstruktorjevo sponzorstvo Hokejskemu klubu Maribor vplival na direktorja zdravstvenega doma Završnika, da prilagodi razpisne pogoje mariborskim gradbenim podjetjem.

Ker je Pinter pred nekaj dnevi umrl, ga je sodnica Andreja Lukeš na današnji obravnavi izločila iz kazenskega postopka in tako zaradi domnevnega sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje sodi le še Verliču.

Na predlog obrambe je danes na mariborskem okrožnem sodišču pričal Završnik, ki je zatrdil, da Verlič ni imel vpliva na odločitev o izbiri izvajalca gradnje v tem primeru. Povedal je, da je dokumentacijo za gradnjo pripravilo prejšnje vodstvo zdravstvenega doma, a je razpisni postopek stekel šele po tistem, ko so dobili odobrena sredstva za projekt.

Ko je bil razpis objavljen, so se po Završnikovih besedah začela pojavljati vprašanja možnih prijaviteljev, kar je po njegovih ocenah povsem zakonito. Med prejetimi so bila tudi vprašanja glede potrebnih referenc za prijavitelje na razpis, ki so se po njegovih besedah izkazale za prezahtevne. "Na osnovi tega smo se odločili, da bomo referenco, ki je bila prekomerno visoka, znižali," je povedal.

"Odločitev se je izkazala za pravilno, saj smo prejeli šest ponudb. Na koncu smo izbrali najugodnejšo in tako zgradili prizidek za nižjo ceno, kot je bila predvidena v dokumentaciji," je še pojasnil Završnik. Pravilnost njihovega delovanja po njegovem prepričanju potrjuje tudi dejstvo, da takrat nihče ni vložil zahteve za revizijo razpisa.

Spomnil je, da je bil Verlič takrat podžupan Mestne občine Maribor, med drugim pristojen za zdravstvo, zato sta bila večkrat v stikih, in sicer v zvezi z različnimi temami. "Nikoli pa z njegove strani ni bilo kakšnega navodila glede omenjenega razpisa," je zatrdil Završnik.

Sojenje se bo nadaljevalo z branjem listin na začetku septembra.