c S
V prvem četrtletju precejšnja rast prenosa mobilnih podatkov 20.06.2019 11:32 Ljubljana, 20. junija (STA) - Količina prenesenih podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa je bila v prvem letošnjem četrtletju za polovico večja kot v enakem obdobju lani. Povečal se je tudi odhodni mobilni promet, število poslanih sporočil sms pa se je zmanjšalo. Med internetnimi priključki najhitreje narašča število priključkov z optičnim dostopom.

V prvem letošnjem četrtletju je bilo prek mobilnega širokopasovnega dostopa prenesenih več kot 27 milijonov gigabajtov podatkov, pri čemer v številko ni vključen prenos podatkov prek brezžične tehnologije. Pred letom dni je bilo prenesenih skoraj 18 milijonov gigabajtov podatkov, kar pomeni, da se je količina prenosa povečala za 52 odstotkov. 86 odstotkov prenosa podatkov so opravili zasebni uporabniki, so sporočili iz republiškega statističnega urada.

Vsi uporabniki slovenskih mobilnih operaterjev so v prvem četrtletju skupno poklicali 458.000-krat, kar v povprečju pomeni približno 5100 klicev dnevno oz. 185 klicev od vsakega uporabnika. Vsak uporabnik je poklical povprečno dvakrat na dan. Polovica klicev je bila opravljena znotraj lastnega mobilnega omrežja.

Število domačih odhodnih klicev iz mobilnih omrežij je bilo približno enako kot pred enim letom, medtem ko se je število odhodnih klicev v mednarodna omrežja povečalo za sedem odstotkov.

Skupni odhodni promet iz slovenskih mobilnih omrežij je v prvem četrtletju dosegel slabih 20 milijonov ur, kar je za odstotek več kot v enakem obdobju lani. Domači odhodni promet je bil približno tak kot pred enim letom, odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja pa se je povečal za 19 odstotkov.

Tri četrtine odhodnega mobilnega prometa so opravili zasebni uporabniki. Povprečen uporabnik slovenskega mobilnega operaterja je v prvem četrtletju govoril po mobilnem telefonu - pri čemer je bil on tisti, ki je poklical - osem ur oziroma pet minut na dan.

Število poslanih sporočil sms je v navedenem obdobju doseglo več kot 666 milijonov, s čimer se je zmanjšalo za dva odstotka. Zasebni uporabniki so jih poslali za štiri odstotke manj, poslovni pa za sedem odstotkov več. Povprečen uporabnik slovenskega mobilnega omrežja je v prvem letošnjem četrtletju poslal 270 sporočil, kar predstavlja tri na dan.

Ob koncu prvega četrtletja se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo okoli 616.000 širokopasovnih priključkov. Delež priključkov z optičnim dostopom je dosegel 37 odstotkov. Število vseh širokopasovnih priključkov se je glede na prvo lansko četrtletje povečalo za dva odstotka, število priključkov z optičnim dostopom pa za 13 odstotkov.