c S
Cene nafte nadaljujejo rast 20.06.2019 09:10 Singapur, 20. junija (STA) - Cene nafte so se tudi v današnjem azijskem trgovanju precej zvišale. Vlagatelje po ocenah analitikov skrbi morebitno dodatno stopnjevanje napetosti v Perzijskem zalivu, ki so se zaostrile, ko je Washington obtožil Teheran napadov na naftne tankerje, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena avgusta, je bilo treba zjutraj odšteti 63,62 dolarja, kar je 1,8 dolarja več kot ob koncu sredinega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo v juliju se je podražila za 1,5 dolarja na 55,26 dolarja.

Napetosti med ZDA in Iranom bi se lahko še zaostrile, saj je iranska revolucionarna garda danes sporočila, da je nad Iranom sestrelila ameriški izvidniški dron, ki je kršil iranski zračni prostor. Ameriška vojska sestrelitve ni potrdila, je pa njen tiskovni predstavnik zanikal, da bi imela zračna plovila v iranskem zračnem prostoru, je poročal britanski BBC.

Odločno pa je Teheran zanikal napade na naftne tankerje v Perzijskem zalivu. Za napade krivi ZDA, češ da želijo s tem upravičiti uporabo sile proti Iranu.

K zvišanju cen črnega zlata je prispeval tudi sredin podatek, da se je obseg naftnih zalog v ZDA nepričakovano precej zmanjšal.