c S
Uradov po državi ne bomo več zapirali 20.06.2019 07:18 Lendava, 19. junija (STA) - Minister za javno upravo Rudi Medved je v Lendavi odprl prenovljene prostore tamkajšnje upravne enote in se sestal z načelniki pomurskih upravnih enot. Ob tem je povedal, da uradov po državi ne bomo več zapirali, ampak gradili na razvoju ne le urbanih središč, temveč tudi podeželja.

Minister je po srečanju z načelniki upravnih enot Lendava, Murska Sobota, Gornja Radgona in Ljutomer, na katerem so pregledali aktualno dogajanje in odprta vprašanja, povedal, da načelniki presenetljivo nimajo resnejših pripomb.

"Zelo odkrito se pogovarjamo, veliko srečujemo, ker so zame kot ministra za javno upravo upravne enote in lokalne skupnosti ena izmed najpomembnejših točk, kjer želimo z delovanjem pripomoči k razvoju lokalne samouprave lokalnih skupnosti, po drugi strani pa k čim boljšim razmeram za delo," je dejal Medved.

Po njegovih besedah so upravne enote paradne službe države in uživajo velik ugled, kar potrjujejo tudi ankete zadovoljstva.

Tudi načelnik lendavske upravne enote Štefan Gjerkeš je bil po srečanju zadovoljen. Minister po njegovem mnenju razume probleme, ki jih težijo, med drugim so to status javnega uslužbenca in zelo slabe razmere za delo v nekaterih krajevnih uradih, ker nimajo ustreznih prostorov.

O preteklem zapiranju uradov in zato slabšem dostopu državljanov do storitev je minister Medved dejal, da država tega ne sme početi, če želi biti blizu državljanom, in da je sam po prihodu na ministrstvo jasno povedal, da krajevnih uradov absolutno ne bomo več zapirali, ampak kvečjemu katerega od zaprtih spet odprli.

Minister je tudi proti zapiranju uradov drugih organov in bo, kot je napovedal, storil vse, da bodo "v še tako hudi dobi digitalizacije" dostopni za državljane. Ta hip je v ospredju prizadevanj ministrstva posodabljanje, tudi informacijskih sistemov v državni upravi.

Ob obnovi stavbe v Lendavi je Medved poudaril, da se državna uprava tako na lep način približuje državljanom z dvigom kakovosti storitev, ob tem pa so zaradi boljših delovnih razmer zadovoljni tudi uslužbenci.

V Lendavi so popolnoma obnovili poslopje, v kateri so upravna enota in še nekatere službe, zgradili so tudi novo dvigalo. Vrednost naložbe je okoli 1,4 milijona evrov, 85 odstotkov priznanih stroškov so evropska nepovratna sredstva.