c S
Na kratko iz gospodarstva 20.06.2019 07:19 Ljubljana, 19. junija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Uprava družbe Litostroj specialna livarna vabi k dokapitalizaciji družbe z vplačilom novih denarnih vložkov, konverzijo terjatev ali kombinacijo obojega v skupni višini 2,7 milijona evrov. Dokapitalizacija bo uspešna, če bo izvedena v celotni višini. Izvede se lahko med 20. in 26. junijem, z dokapitalizacijo pa lahko novi investitorji skupaj pridobijo 99,72 odstotka poslovnega deleža, kaže objava v današnjem časniku Večer. Družba Litostroj specialna livarna je po podatkih Ajpesa v lasti družbe KO Marguč, katere lastnika sta Borut in Sašo Marguč. Borut Marguč in Ferdinand Marguč sta lastnika družbe Tekoma Marguč, ki je okoli tretjinska lastnica družbe Litostroj jeklo. Večinski lastnik slednje je Ljubomir Gajić.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je na spletni strani objavila vabilo k oddaji zavezujočih ponudb za nakup sklopa zemljišč v Kranju. Gre za območje Kozolci v skupni izmeri 26.623 kvadratnih metrov, kjer je predvidena gradnja večstanovanjskih objektov. Izhodiščna prodajna cena je določena v višini 2,715 milijona evrov plus pripadajoči davek, DUTB zavezujoče ponudbe pričakuje do 30. avgusta. Gre za območje nekdanjih Gorenjskih mlekarn, kjer je želela družba ABCFIN pred leti zgraditi stanovanjsko-poslovno sosesko Kozolci, ki naj bi ustvarila novo podobo področja Planine in jugovzhodne vpadnice v mestno jedro.

Iz osebnih razlogov je z mesta člana nadzornega sveta Telekoma Slovenije odstopil Ljubomir Rajšić. Odstopna izjava velja z 18. junijem, je Telekom Slovenije danes sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Ljubljanska borza je opravila redno četrtletno revizijo računskih parametrov indeksa SBI TOP. V izračun indeksa bodo še naprej vključene delnice istih 11 družb, nespremenjene ostajajo tudi uteži. Največjo težo pri izračunu indeksa imajo še naprej delnice Krke, Petrola in Zavarovalnice Triglav.

Družba Union hoteli je v ponedeljek na Ljubljanski borzi po ceni 20,80 evra kupila 288 lastnih delnic. Zdaj jih ima v lasti 16.892, kar predstavlja 0,9417 odstotka vseh, je uprava sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Družba Talum iz Kidričevega je za 1. avgust sklicala skupščino delničarjev. Ta se bo, kot kaže sklic, objavljen na spletnih straneh Ajpesa, seznanila z letnim poročilom za leto 2018 ter odločala o podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu. Uprava predlaga, da se bilančni dobiček poslovnega leta 2018 v višini 179.229 evrov v celoti razporedi v druge rezerve, želi pa tudi razširiti dejavnosti družbe, med drugim z dejavnostmi stavbno mizarstvo in tesarstvo, proizvodnja lesene embalaže ter organizacija izvedbe stavbnih projektov.

Subway v Sloveniji uvaja nov dizajn restavracij Fresh Forward, s prvim se ponaša restavracija v Kopru. Subway ima sicer v Ljubljani že tri restavracije, velik potencial pa vidijo tudi v drugih mestih po Sloveniji, kot so Maribor, Novo mesto, Celje in Kranj ter ob avtocestnih postajališčih.