c S
Evropske borze v pričakovanju ameriške centralne banke; cenejša nafta, krepkejši evro 20.06.2019 07:19 London/Frankfurt/Pariz, 19. junija (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi se pred nocoj pričakovano objavo sklepov dvodnevnega zasedanja ameriške centralne banke niso bistveno spremenili, obseg trgovanja pa je bil skromen. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa se je zvišal.

Vlagatelji čakajo, kaj bo glede svoje politike obrestnih mer zvečer sporočila ameriška centralna banka. Analitiki sicer ne pričakujejo, da bi se odločila za znižanje, utegne pa odpreti vrata znižanjem v prihodnje. Na finančnih trgih je slišati govorice, da je mogoče zaradi zaostrovanja trgovinskih napetosti in ohlajanja konjunkture do konca leta pričakovati znižanje obrestnih mer dvakrat ali celo trikrat, pišejo tuje agencije.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,05 odstotka na 3454,70 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,19 odstotka, medtem ko se je v Parizu indeks CAC 40 zvišal za 0,16 odstotka. Izven območja evra se je indeks borze v Londonu FTSE 100 znižal za 0,53 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,26 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,27 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,41-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev skorajda ne spreminjajo. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure in pol pred koncem trgovanja na 0,10 odstotka višji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,01 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je prav toliko izgubil.

Tečaj evra se je v pričakovanju odločitve glede ameriških obrestnih mer zvišal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1214 dolarja, potem ko ga je bilo mogoče zjutraj še kupiti za manj kot 1,12 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1207 dolarja oz. 0,20 centa višje kot v torek.

Potem ko so se uvodoma znižale, so se cene nafte po objavi podatka o zmanjšanju zalog v ZDA obrnile navzgor, a se kmalu znova znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 53,80 dolarja, kar je 10 centov manj kot v torek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za tri cente na 62,11 dolarja.