c S
Evropska komisija pozdravlja zaključek privatizacije NLB 20.06.2019 07:19 Bruselj, 19. junija (STA) - Evropska komisija je danes pozdravila zaključek prodaje 75 odstotkov minus ene delnice NLB, s čimer je zaključena privatizacija največje slovenske banke, h kateri se je Slovenija zavezala v zameno za soglasje Bruslja k sanaciji banke konec 2013.

Slovenski državni holding (SDH) je danes sporočil, da je zaključil postopek privatizacije NLB. Poučenim vlagateljem je prodal še celotni preostali 10-odstotni lastniški delež države minus eno delnico, skupna kupnina od prodaje tega paketa pa je nanesla 109,5 milijona evrov. Slovenija s 25 odstotki in eno delnico ostaja največja posamična delničarka NLB.

Država je s privatizacijo NLB in dividendami, ki jih je z naslova delnic NLB prejela od leta 2015, do danes iztržila 1,21 milijarde evrov (779 milijonov evrov je prejela v dveh krogih prodaje delnic, 428,1 milijona evrov pa z naslova dividend). Samo za dokapitalizacijo je medtem v sanaciji konec leta 2013 namenila 1,55 milijarde evrov.

"Komisija pozdravlja, da je Slovenija izpeljala privatizacijo NLB in uresničila zavezo o prodaji 75 odstotkov minus eno delnico v lasti države. To je bila ena od ključnih zavez, na podlagi katerih je komisija odobrila državno pomoč banki," so navedli v komisiji.

Spomnimo, da je Slovenija zaradi prelaganja odločitve o prodaji v pogovorih s komisijo zaveze dvakrat spreminjala, nazadnje 10. avgusta lani, ko so v Bruslju odobrili prodajo vsaj 50 odstotkov banke do konca 2018, preostanek pa do konca 2019.

S tem, ko je Slovenija v celoti izpolnila prodajno zavezo, za banko odpadejo vsi omejitveni ukrepi, da pred tekmeci na trgu ne bi imela prednosti, razen prepovedi prevzemov, ki velja do konca leta, in zaveze za prodajo NLB Vite, ki je posledica tega, da ni celotnega tričetrtinskega deleža prodala lani in o kateri sta država in banka s komisijo začeli pogajanja.

Po neuradnih informacijah STA bodo v komisiji še naprej spremljali izpolnjevanje preostalih zavez glede NLB, pričakujejo pa, da bo Slovenija izpolnila vse zaveze, ki jih je dala.

STA je komisijo prosila tudi za odziv na prodajo Abanke, a ga doslej še ni prejela.