c S
Federal Reserve brez sprememb v denarni politiki 20.06.2019 07:19 Washington, 19. junija (STA) - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) danes po dvodnevnem zasedanju kljub pritiskom predsednika ZDA Donalda Trumpa ni znižal ključne obrestne mere. Ta ostaja na ravni med 2,25 in 2,50 odstotka.

Izjava FOMC obenem ne namiguje na znižanje ključne obrestne mere v kratkem roku, čeprav so finančni trgi to pričakovali. Odločitev osrednjega organa denarne politike ZDA ni bila soglasna, temveč je bila sprejeta z devetimi glasovi proti enemu, saj je član odbora James Bullard zagovarjal znižanje ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke.

Bullard tako kot predsednik ZDA Donald Trump torej meni, da ekonomija potrebuje spodbudo denarne politike, devet članov FOMC pa meni, da še ni čas za to. Izjava pravi, da gospodarski podatki od zadnjega zasedanja FOMC v maju kažejo, da trg delovne sile ostaja trden, gospodarska aktivnost pa zmerno narašča. Rast zaposlovanja je bila v zadnjih mesecih solidna, stopnja brezposelnosti ostaja nizka.

Zasebna potrošnja se je od začetka leta malce pospešila, investicije podjetij pa ne. Inflacija na letni ravni ostaja pod dvema odstotkoma, kar je ciljna vrednost denarne politike Federal Reserve. FOMC omenja, da je mandat centralne banke maksimalna zaposlenost in cenovna stabilnost. V podporo tema dvema ciljema je tako ohranil ključno obrestno mero na ravni med 2,25 in 2,50 odstotka.

Negotovost v gospodarstvu se je sicer povečala, pri čemer FOMC izrecno ne omenja Trumpove trgovinske politike. Centralna banka bo zato še naprej pozorno spremljala vpliv prihajajočih informacij na obete za gospodarsko rast in bo ustrezno ukrepala. "Ocena bo upoštevala širok obseg informacij vključno s pogoji na trgu dela, inflacijo in finančnimi ter mednarodnimi dogajanji," poudarja izjava FOMC.

Trump je konec lanskega leta sprožil zahteve za znižanje ključne obrestne mere, ki se je od konca leta 2015 do konca lanskega leta dvignila za 2,25 odstotne točke. Powell tako kot njegova predhodnika Ben Bernanke in Janet Yellen nenehno poudarja, da bo denarna politika odvisna od razmer v gospodarstvu.

Trump bo do volitev 3. novembra prihodnje leto pritisk na banko najverjetneje še stopnjeval. Od trdnosti ali hitrosti gospodarske rasti bo namreč po mnenju večine političnih analitikov odvisna njegova ponovna izvolitev na položaj predsednika ZDA.

Powell je na novinarski konferenci navedel razloge, zakaj se obresti niso spreminjale, na vprašanje o Trumpovih pritiskih pa je na kratko odgovoril, da je zakon jasen, sam pa namerava do konca odslužiti svoj štiriletni mandat na čelu Federal Reserve. Trump je pravnikom Bele hiše v začetku leta naročil, naj raziščejo možnosti, da Powella odstrani s položaja, ker ga ne uboga in ne niža obresti.

Powella in ostale guvernerje pa skrbi pomanjkanje inflacije. Kot je dejal, so se argumenti za nižanje obresti utrdili, čeprav sedaj še ni čas za to. "Večina članov FOMC ne pričakuje znižanja obrestnih mer v letošnjem letu," je dejal Powell in dodal, da bodo ukrepali, kot bo potrebno, da ohranijo rast. Vendar pa se bodo odzivali le na prave trajne trende, ne pa na enkratne dogodke.

"Moramo biti zelo odločni glede cilja 2-odstotne inflacije. Nikakor nočemo biti razumljeni kot šibki proti inflaciji in mislim, da nismo," je dejal Powell.

Argument za nižanje obrestnih mer je po njegovih besedah tudi šibka poslovna poraba in podjetniško razpoloženje, na katerega vplivajo novice v zvezi s trgovino. Centralno banko pri tem zanima vpliv trgovinskih sporov na globalno rast.

Vprašanje o vrednosti dolarja je Powell zavrnil z odgovorom, da je trdnost valute stvar ministrstva za finance.