c S
Danes izrek sodbe zdravniku Miloševiću in soobtoženi 20.06.2019 07:40 Na Okrožnem sodišču v Ljubljani bo danes izrek sodbe v sojenju zoper zdravnika Zorana Miloševića in Irmo Košutar Gašparić iz podjetja Animus. Tožilec Iztok Krumpak jima očita sprejemanje oziroma dajanje podkupnine ter je zanju predlagal izrek zaporne kazni. Tako Milošević kot Košutar Gašparićeva sta krivdo zanikala.

Po ugotovitvah tožilca je Milošević, ki je zdaj vodja dejavnosti intervencijske nevrologije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, storil kaznivo dejanje pred desetimi leti. Poskrbel naj bi, da je UKC medicinske pripomočke naročil pri Animusu. V zameno naj bi prejel 7200 evrov podkupnine v treh obrokih.

Tožilec je za Miloševića predlagal štiri mesece zapora, ki se lahko nadomesti z delom v splošno korist, plačilo 6000 evrov denarne kazni, povračilo podkupnine in plačilo sodnih stroškov. Za Košutar Gašparićevo pa je Krumpak predlagal dva meseca zapora, plačilo 1400 evrov denarne kazni in plačilo sodnih stroškov.

Milošević je zatrdil, da nikoli ni bil vključen v nabavo medicinskih pripomočkov, zato tudi ni podpisal nobene naročilnice in se ni dogovarjal za ceno. Njegov zagovornik Milan Krstić je navedel, da denar, ki ga je Milošević prejel, ni bil podkupnina, ampak plačilo za delo, ki ga je opravil za Animus. Zanj naj bi imel tri predavanja.

Krstič je predlagal, naj se Miloševiću izreče oprostilna sodba. Tudi za Košutar Gašparićevo je njen zagovornik Janez Koščak predlagal oprostilno sodbo, saj Miloševiću naj ne bi dajala podkupnine v zameno, da bi ljubljanski UKC pri Animusu nabavil medicinske pripomočke.

Sicer je Milošević tudi prvoobtoženi v odmevni korupcijski aferi v zdravstvu. V njej je obtoženih 11 fizičnih oseb in družba Advanta kot pravna oseba. Na predoobravnavnem naroku, ki se je končal v ponedeljek, so vsi obtoženi krivdo zanikali.

Ljubljana, 20. junija (STA)
Foto: STA