c S
Družba Marand bo sodelovala pri vzpostavitvi e-zdravja na Malti 19.06.2019 14:11 Ljubljana/Valletta, 19. junija (STA) - Slovenska družba Marand je bila izbrana na razpisu malteškega ministrstva za zdravstvo za implementacijo podatkovne platforme, ki bo ključen del nacionalnega elektronskega zdravstvenega kartona v okviru digitalizacije zdravstva v tej otoški državi.

Kot so sporočili iz Maranda, njihova rešitev omogoča vzpostavitev nacionalne zbirke kliničnih podatkov pacientov. V tako imenovani nacionalni zdravstveni hrbtenici bodo shranjeni zdravstveni podatki prebivalcev, kot so opravljena cepljenja, alergije, pregled preteklih diagnoz, zgodovina kirurških posegov in aktualen seznam pacientovih zdravil.

Podatki bodo shranjeni tako, da bodo zdravstvenemu sistemu omogočili enostavno prenosljivost podatkov med različnimi proizvajalci aplikacij, zdravstvenimi ustanovami, raziskovalnimi instituti in državami.

"Uvedba nacionalnega elektronskega zdravstvenega sistema je paradni konj digitalnega zdravstva na Malti. Ključna zahteva v zvezi s platformo je bila, da podatke zagotovi kot storitev na podlagi njihovega ločevanja iz aplikacij in shranjevanja v formatu, ki ni vezan na prodajalca aplikacij," je dejal direktor informatike na malteškem ministrstvu za zdravje Clinton Farrugia.

V Marandu so, kot pravijo, počaščeni, da so bili izbrani na razpisu. "Platforma Better vse podatke shranjuje v obliki formata openEHR, ki je odprt podatkovni format in ni vezan na določenega ponudnika zdravstvenih rešitev, kot so to nekateri drugi formati. Malta bo s pomočjo tega pristopa izvedla reformo zdravstvenega sistema z izgradnjo trdne podlage za trenutne in prihodnje zdravstvene projekte in aplikacije," je dejal direktor blagovne znamke Better, v okviru katere v Marandu združujejo IT-rešitve na področju zdravstva, Tomaž Gornik.

Marand je doslej največji sistem e-zdravja vzpostavil v Moskvi, kjer so leta 2013 vzpostavili sistem izmenjave zdravstvenih podatkov za 12 milijonov prebivalcev tega mesta. Sistem trenutno vključuje 500 moskovskih zdravstvenih domov in 106 bolnišnic, v katerih skupno dela 50.000 zdravnikov.

Podatkovno platformo so pred kratkim uvedli tudi v univerzitetnih bolnišnicah v Heidelbergu, Göttingenu in Hannovru v Nemčiji, predvsem za obdelavo podatkov na področju raziskav, prav tako rešitev uporabljajo v regiji Östergötland na Švedskem, v Veliki Britaniji v okviru projekta The 1000 Genomes Project ter pri organizaciji Eurotransplant, ki skrbi za povezavo prejemnikov in darovalcev organov v osmih državah srednje in zahodne Evrope, so še sporočili.