c S
TPV bo v širitev proizvodnje na Brežiškem vložila skoraj 80 milijonov evrov 19.06.2019 14:03 Brežice/Novo mesto, 19. junija (STA) - Skupina TPV, dobaviteljica avtomobilske industrije s sedežem v Novem mestu, ki zaposluje nekaj več kot 1200 ljudi, bo zaradi novih poslov za največje svetovne proizvajalce na Brežiškem širila proizvodne zmogljivosti. Za državo strateško pomembna naložba bo dosegla približno 78 milijonov evrov in predvideva najmanj 50 novih delovnih mest.

Z brežiške občine so sporočili, da naložba poleg ohranjanja delovnih mest predvideva v prihodnjih letih najmanj 50 novih zaposlitev, med temi tudi visoko izobražene strokovnjake na področju tehnologije, robotike in avtomatizacije.

TPV se bo sicer širila tako na območju brežiške poslovne enote v Šentlenartu kot tudi na območju Industrijske poslovne cone Brezina.

Brežiški župan Ivan Molan je ob tem ocenil, da bo omenjena naložba pomembno vplivala na razvoj občinskega gospodarstva in da je posledica prilagoditve občinskega prostorskega načrta razvojnim pobudam, ureditve obrtnih in industrijskih con, uvedbe subvenciji za nakupe zemljišč v conah ter sofinanciranja prek javnih razpisov.

Ta večmilijonska gospodarska naložba "potrjuje tudi pravilno odločitev občine za ureditev cone kot pomembnega koraka v smeri stabilnega razvoja gospodarstva v brežiški občini", je še dejal Molan.

Predsednik poslovodstva TPV Marko Gorjup je v začetku leta za STA povedal, da je skupina TPV po grobih podatkih lani poslovala podobno kot predlani, ko je ustvarila nekaj več kot 150 milijonov evrov prihodka in približno tri milijone evrov čistega dobička. V skupini, ki stavi na avtomatizacijo, robotizacijo in posledično razbremenitev težje proizvodnje, so za naložbe lani odšteli približno sedem milijon evrov, v letnem povprečju pa zanje namenijo do osem milijonov evrov.

Sicer pa bodo naložbe TPV zaradi novih poslov v prihodnjih letih, ko nameravajo vanje vložiti več kot 60 milijonov evrov, okrepili, je nadaljeval in dodal, da so se lani dogovorili za dva večja.

To sta posla z družbama BMW in Volvo. BMW je namreč po kompleksnem izboru v močni mednarodni konkurenci kot ekskluzivnega dobavitelja za strukturni sklop podvozja v Evropi in na Kitajskem izbral TPV, pri poslu z Volvom pa TPV okrepljeno stopa na področje električnih vozil.

Komponente za Volvove električne avtomobile bodo začeli izdelovati prihodnje leto. Oba posla skupaj naj bi TPV v prihodnjih letih omogočila skupaj približno 300 dodatnih zaposlitev. Proizvodne zmogljivosti bodo zaradi omenjenih in drugih poslov širili v Brežicah, kjer imajo zdaj 120 zaposlenih, je še napovedal Gorjup.