c S
Na Novomeškem do jeseni več infrastrukturnih naložb 19.06.2019 12:50 Novo mesto, 19. junija (STA) - V Novem mestu se bodo med počitnicami lotili prenove mestnega Kandijskega mosta, gradnje kanalizacije na Kuzarjevem Kalu in v Prečni ter ureditve vaškega središča v Gabrju. Nadaljevali bodo gradnjo poti za pešce in kolesarje ob Levičnikovi cesti in tam začasno uredili navezavo na križišče v Žabji vasi, je povedal novomeški župan Gregor Macedoni.

Macedoni je na današnji redni mesečni novinarski konferenci dejal, da so se v primeru omenjenega prometno izredno obremenjenega križišča v Žabji vasi po usklajevanju z državo odločili za gradnjo začasne povezave proti Kandijski cesti oz. mimo gostilne Belokranjec. To bodo sicer izvedli kot "predfazo rekonstrukcije celotnega križišča".

Napovedal je tudi, da bodo šolske počitnice izkoristili za prenovo Kandijskega mosta. Skoraj 460.000 evrov vredna dela bodo predvidoma začeli 26. junija. Zahtevala bodo zaporo za avtomobilski promet, most pa bo za pešce več čas prehoden, je opozoril.

Most nameravajo po prenovi urediti kot podaljšek prenovljenega Glavnega trga, zaradi enosmernega avtomobilskega prometa pa bo na njem več prostora za pešce in kolesarje. Dela naj bi končali do novega šolskega leta.

Glede skoraj 240.000 evrov vredne gradnje kanalizacije na Kuzarjevem Kalu in v Prečni je navedel, da naložba obsega gradnjo nekaj več kot 650-metrske kanalizacije za odvod komunalnih voda, dveh avtobusnih postajališč, pločnika in javne razsvetljave ob lokalni cesti. Država bo za omenjeno naložbo prispevala 180.000 evrov, dela nameravajo končati konec septembra.

Naložbo v Gabrju, ki naj bi skupaj z davkom nekoliko presegla 160.000 evrov, bo v celoti pokrila novomeška občina, podgorjansko Gabrje pa bo z njo dobilo novo avtobusno postajališče in obračališče na stičišču ulice Šumeči potok in Portoroške ceste.

Da bi prišli do ustreznega prostora, bodo sicer najprej odstranili tamkajšnjo gasilsko orodjarno in jo nadomestili z novimi prostori pri kulturnem domu. Uredili bodo tudi ekološki otok, pločnik in javno razsvetljavo. Na območju urejanja bodo prenovili cestni odsek in zaščitili ter prestavili komunalne vode, ob avtobusnem postajališču pa še postavili nadstrešnico.

Uvedbo v delo predvidevajo konec tedna, dela bodo skušali končati do novega šolskega leta. Pogodbeni rok za izvedbo je sicer štiri mesece, je še povedal Macedoni.