c S
Furs: Brez kršitev tretjina kontroliranih prevoznikov 19.06.2019 09:54 Ljubljana, 19. junija (STA) - Finančna uprava RS (Furs) je v prvih petih mesecih v okviru nadzora na cestah od 1575 kontroliranih voznikov tovornjakov in avtobusov kršitve ugotovila v 1042 primerih, v 147 primerih je šlo za najhujše kršitve in goljufije. Brez ugotovljenih kršitev je bilo 34 odstotkov kontroliranih prevoznikov.

Kot so danes sporočili iz Fursa, so prevozniki v 147 primerih izvedli kršitve in goljufije s pomočjo naprav in pripomočkov za manipuliranje s tahografom (uporaba elektronske naprave ali magneta), s prikrivanjem dejavnosti in aktivnosti vožnje, počitkov, odmorov, z zlorabo tahografa oz. s ponarejanjem, zatajitvijo ali uničenjem podatkov, tahografskega vložka ali voznikove kartice.

V 40 primerih so vozniki s pomočjo magneta onemogočili dajalec impulzov in tako zmanipulirali tahograf, odkritih pa je bilo tudi 25 sofisticiranih naprav za manipuliranje tahografa, ki so bile izgrajene iz vozil ter zasežene.

"S pomočjo takšnih manipulacijskih naprav prevozniki dosežejo, da se med vožnjo, (ko se vozilo premika) aktivnost vozila v zapisovalno napravo ne beleži, medtem ko se na voznikovo kartico zabeleži počitek," so pojasnili na Fursu in ocenili, da prevozniki s takim početjem ogrožajo varnost vseh udeležencev v prometu.

Manipulacijske naprave so običajno skrite pod armaturno ploščo med ožičenjem vozila, pod oblogami v stebričkih kabine ali drugih skritih mestih, lahko so integrirane v dajalniku impulzov ali v samem tahografu (snemalni enoti), ki jo voznik krmilil prek daljinca, kombinacije tipk ali USB-ključka.

Furs je za tovrstne kršitve v prvih petih mesecih prevoznikom izrekel za več kot dva milijona evrov glob.