c S
Na kratko iz gospodarstva 19.06.2019 07:15 Ljubljana, 18. junija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Več kot 50 gospodarstvenikov se je danes udeležilo uvodnega dela slovensko-nemških dni o tehnologijah in dosežkih na področju recikliranja in krožnega gospodarstva. Pobudnik dvodnevnega dogodka je nemško zvezno ministrstvo za gospodarstvo in energijo, v partnerstvu pa ga organizirata Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in strateško-razvojno inovacijsko partnerstvo Krožno gospodarstvo. Naše gospodarstvo je precej kompleksno, a hkrati kompaktno, saj mora zadovoljiti enake potrebe in imamo podobne razvojne cilje kot mnoga večja gospodarstva, je, kot so sporočili iz GZS, uvodoma dejala generalna direktorica zbornice Sonja Šmuc. Omejenost virov nas sili v prilagodljivost in inovativnost, pa tudi v osredotočanje na učinkovito nagovarjanje ključnih izzivov, je dodala. Državni sekretar na okoljskem ministrstvu Marko Maver je izpostavil strmo naraščanje povpraševanja po globalnih virih in opozoril na možnost nastanka hudih neravnovesij med viri in potrebami po njih. Prehod v krožno gospodarstvo je po njegovih besedah med prioritetami v Sloveniji, prehod iz linearnega v krožni ekonomski model pa ni izbira ampak nuja. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je izpostavil očitke, da Evropa daje velik poudarek tem temam, medtem ko v drugih centrih ekonomske moči temu ni tako. Poudaril je, da je zato treba oblikovati primerne mehanizme, ki bodo zagotovili, da bodo tudi drugod po svetu začeli poslovati na enak način.

Terjatve do Tuš Holdinga je luksemburški družbi EXP Investments Securitisation - potem ko so to aprila in maja storile tudi NLB, Addiko Bank in Bawag - prodala tudi Banka Koper. Ta je luksemburški družbi prodala tudi terjatve do Tuša Nepremičnin, izhaja iz današnjih objav na Ajpesu. Družba EXP Investments Securitisation je bila, kot so pred časom pisale Finance, ustanovljena januarja in je povezana s skladom Alfi. Ta naj bi imel pred tem približno tretjinski delež terjatev.

Družba Elektro Maribor je zaradi zmanjšanja osnovnega kapitala izbrisala 150.022 delnic z oznako EMAG. Novo število delnic, ki kotirajo na trgu SI Enter, je 33.345.302, je sporočila Ljubljanska borza.